IPR Control - ett heltäckande verktyg för dig som vill förenkla det dagliga arbetet med din IP-portfölj
IPR ControlIPR Documents - en överblick i det dagliga arbetet med din IP-portfölj
IPR DocumentsCase
Bransch
Workflow
Brandsläckningsteknik
Patent
Tvist & Process
Förhandlingar
Det italienska företaget Cristanini S.p.a. är en ledande leverantör av utrustning för brandbekämpning i slutna utrymmen. Ett av företagets mest framstående produkt är WJ.FE 300 – en släckningslans som först gör ett hål i en vägg till utrymmet, t ex en tjock betongvägg eller en branddörr, genom att under högt tryck injicera en blandning av vatten och slippulver (abrasivt). Därefter, en gång hålet är bildat, injicera en finfördelad vattenstråle under högt tryck som bildar en dimma som snabbt sänker temperaturen i utrymmet samtidigt som syrehalten i utrymmet hålls begränsad.
Uppfinningen medför att ingen ytterligare utrustning behövs i samband med släckningsarbetet. Användaren skyddas samtidigt från värme, rök och toxiska gaser.
Vi på Groth & Co blev ombedda att försvara Cristaninis patent efter att en invändning inlämnats mot deras svenska patent.
Groth & Co försvarade Cristaninis patent efter att en invändning lämnats in till PRV. Tvisten handlade om att invändaren hävdade att uppfinningen inte var ny samt saknade uppfinningshöjd. Efter inledande skriftväxling mellan parterna kallade PRV till muntlig förhandling som ägde rum i september 2020.
Som stöd för dessa grunder hänvisade invändaren till;
1) en mässa där uppfinningen hävdades ha presenterats för åhörare som ej var bundna av sekretess,
2) informationsblad om uppfinningen som ansågs spridits av Cristanini till bland annat kunder utan sekretess,
3) tillgängliga videoklipp på internet publicerade före inlämningsdatum,
4) intyg från personer närvarande vid mässa respektive test.
Groth & Co kunde försvara Cristaninis patent, bland annat genom att vittnen intygade att informationsblad och test ej gjorts allmänt tillgängliga.
Parterna inledde med muntlig förhandling och den 13 januari 2021 beslutade PRV att Cristaninis svenska patentet skulle upprätthållas i oförändrad lydelse. Då inget överklagande inkommit inom föreskriven tid, innebär detta att Cristanini nu har ett giltigt patent för en banbrytande innovation på en av sina marknader.
mar 2021
Cristanini S.p.a.
Brandsläckningsteknik
Musik
Nuläge
Undersökningar
Frihet att agera
Varumärke
Design
Patent
Avtal
HarpAd har utvecklat ett nytt stränginstrument som kan fästas på en 6-strängad gitarr och då tillfälligt konvertera gitarren till en 12-strängad. HarpAd består av en ram med strängar och stämskruvar, där ramen tar draglasten av de sex strängar som sätts på den. Produkten spänns på gitarren så att gitarren och produktens strängar bildar dubbelpar, likt en vanlig 12-strängad gitarr, men utan att göra några permanenta förändringar på gitarren.
Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova har ett program som heter IP-check, där start-ups kan få stöd om upp till 100.000 kr för att arbeta med strategiska frågor kring immateriella tillgångar, både registrerbara och icke-registrerbara. Tillsammans med HarpAd arbetade vi fram en ansökan som Vinnova godkände. Vinnovas kravställning är att arbetet ska innehålla en nulägesanalys, en omvärldsanalys och avslutas med en IP-strategi.
Arbetet inleddes med en gemensam workshop med målet att identifiera HarpAd’s immateriella tillgångar och skapa en förståelse för hur dessa påverkar företagets verksamhet, affärsstrategi och marknadsposition. Efter ett antal kompletterande frågor levererades resultatet i en skriftlig rapport som innehöll bland annat kartläggning av befintliga immateriella tillgångar, viktiga avtalsförhållanden och framtida möjligheter till ytterligare immaterialrätt. Dessutom innehöll rapporten en second opinion på HarpAd’s befintliga svenska patent och en analys kring möjligheterna att få en uppföljande PCT-ansökan godkänd i flera länder.
Nästa steg var en omvärldsanalys i form av en tekniksökning, en så kallad Patent Landscape Search. Målet med sökningen var att hitta befintliga närliggande patent för att identifiera potentiella ”road blocks” men också andra aktörer och tekniska lösningar som skulle kunna bli framtida samarbetspartner eller konkurrenter. Omvärldsanalysen levererades i en skriftlig rapport som innehöll både vår analys och samtliga relevanta sökträffar.
Utifrån nulägesanlysen och omvärldsanalysen, samt företagets befintliga immaterialrätt och dess affärsmodell, tog vi avslutningsvis fram en IP-strategi för HarpAd. Strategin innehöll bland annat praktiska åtgärder av policy-karaktär, strategi kring framtida registrerbar immaterialrätt och relevanta marknader, avtalsfrågor och upphovsrätt, samt förhållande till tredje-parts rättigheter. Dokumentet hade också ett särskilt fokus på potentiell licensiering och innehöll därför både förutsättningar för och strategiska avväganden kring en framtida licensstrategi.
Efter avslutat projekt hade HarpAd en fördjupad förståelse för deras viktigaste immaterialrätt och hur den påverkar företagets affär och strategi. Dessutom hade de kartlagt förutsättningarna för en framtida licensieringsmodell.
Det strategiska arbetet ledde också fram till en rad konkreta åtgärder som HarpAd valde att genomföra för att förbättra sin IP-situation och möjligheterna till licensiering. Bland annat att ta fram ett standardavtal för externa samarbeten samt att komplettera sitt befintliga skydd med ytterligare ansökningar inom patent, varumärken och design.
Groth & Co har bra och snabb service i sin kommunikation. När det gäller kunskap, kan de diskutera och redogöra för hur de olika utfallen skulle kunna bli beroende på vilken väg man väljer. /Josefin Fredén, grundare, HarpAd
"Groth &Co har bra och snabb service i sin kommunikation. När det gäller kunskap, kan de diskutera och redogöra för hur de olika utfallen skulle kunna bli beroende på vilken väg man väljer."
sept 2020
HarpAd AB
Musik
Managing Partner
Managing Director
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 52
Lyxvaror
Tvist & Process
Varumärke
Marknadsrätt
I juni 2019 stämde den franska champagne-jätten André Clouet den franska champagneproducenten Maison Burtin och dess svenska importör Iconic Wines vid svenska Patent- och Marknadsdomstolen (PMD). I stämningsansökan hävdade André Clouet både varumärkesintrång samt brott mot marknadsföringslagen och yrkade på vite i mångmiljonklassen.
Målet handlade om utseendet av etiketterna hos tre olika sorters champagne – å ena sida André Clouet samt å andra sidan Alice Bardot och Bônde & Étable, som båda produceras av Maison Burtin och importeras till Sverige av Iconic Wines. André Clouet påstod bl.a. att etiketterna på Bônde & Étable- och Alice Bardot-flaskorna var förväxlingsbara med etiketten på André Clouet-flaskan, och därmed utgjorde både varumärkesintrång och brott mot marknadsföringslagen. Vårt uppdrag var att försvara Maison Burtin mot André Clouets anklagelser. André Clouet företräddes av MAQS och Iconic Wines av Vinge.
Vi representerade Maison Burtin genom hela tvisten, dvs från det att vi mottog varningsbrev under våren 2019 till dess att domen meddelades den 12 augusti 2020. Vårt arbete innefattade att bemöta stämningsansökan, utforma flertalet omgångar av omfattande skriftväxling, samt förbereda och agera ombud vid den förberedande muntliga förhandlingen i december 2019 och vid huvudförhandlingen i juni 2020. Huvudförhandlingen pågick under fyra dagar i PMD, där bara parternas sakframställningar tog en hel dag i anspråk. I målet förkom omfattande skriftlig och muntlig bevisning, bl.a. flera rättsutlåtanden, en marknadsundersökning och flertalet expertvittnen som t ex en sommelier, ekonomiska experter och experter på konsumentbeteende.
När domen meddelades blev det tydligt att vår klient Maison Burtin gick vinnande ur denna tvist. Domstolen gick på vår linje och konstaterade att de inte fanns någon förväxlingsrisk mellan de olika etiketterna. Därmed utgjorde Bônde & Étable- och Alice Bardot-etiketterna inte varumärkesintrång. Domstolen gick också på vår linje vad gällde frågan om utseendet på André Clouet-etiketten och/eller flaskan var inarbetad och konstaterade således att marknadsundersökningen inte visade på någon inarbetning bland den svenska omsättningskretsen av vare sig etiketten eller flaskan som sådan. Därmed var det inte heller fråga om renommésnyltning enligt vare sig varumärkeslagen eller marknadsföringslagen. Domstolen fann vidare att ingen av Maison Burtin eller Iconic Wines gjort sig skyldiga till överträdelser av marknadsföringslagen i form av vilseledande framställning eller vilseledande efterbildning.
Domen innebar att hela käromålet ogillades och att André Clouets samtliga yrkanden därmed avslogs. Istället för att få till stånd ett förbud, förenat med vite samt skadestånd, blev istället André Clouet tvungna att betala, inte bara sina egna rättegångskostnader, utan även vår klient Maison Burtins och Iconic Wines kostnader för att hantera tvisten.
Telekom
Patent
Varumärke
Telia är Sveriges största telekomföretag. Företaget har över 20 000 anställda och verksamhet i Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Dotterbolaget Telia Carrier äger och driver en av världens mest omfattande fiber backbone. Telia är börsnoterade på Nasdaq Stockholm och Nasdaq Helsinki, med svenska staten som en av ägarna.
Företaget grundades redan 1853 som myndigheten Kongliga Elecktriska Telegraf-Werket och hette från 1950-talet Televerket. I samband med bolagiseringen 1993 fick företaget sitt namn Telia – som är framtaget av namnskaparna på vårt systerföretag Skriptor Zigila.
Vi sköter majoriteten av Telias patentportfölj och bistår med rådgivning i alla faser av patentarbetet. Vårt arbete innefattar strategisk rådgivning till Telias patentansvarige för immaterialrätt samt att skriva, lämna in och driva patentansökningar globalt. Vi sköter även valideringar av europeiska patentansökningar.
Telias erbjudanden kretsar kring allt ifrån innovativa digitala företagslösningar till smarta tjänster för privatkunder – allt baserat på företagets nät i världsklass. Patentansökningarna gäller teknik inom olika områden. Under de senaste åren har vi till exempel lämnat in patentansökningar relaterat till Internet-of-Things, 5G, nästa generations trådlösa nätverk och nätverkslösningar, men också kring säkerhetslösningar som till exempel Blockchain/Blockkedja.
Våra konsulter har stor kompetens inom telekom och relaterad teknik. Inte minst Nabil Sebaa som tidigare har arbetat in-house på Ericssons patentavdelning och därför har särskild kompetens kring patentarbete inom telekom, även avseende Standard Essential Patents (SEP) och relaterad licensiering.
Telia sköter det mesta av arbetet med sin varumärkesportfölj genom en kompetent avdelning in-house. Vid behov assisterar vi denna avdelning med rådgivning kring varumärkesjuridik. Ofta handlar det om att vi ombeds argumentera mot en myndighet eller en motpart i ansökningar, invändningar eller hävningstalan. Vi har också skött förhandlingar och skrivit varningsbrev. Under de decennier som vårt samarbete har pågått har vi dessutom lämnat in och drivit ett antal större serier av varumärkesansökningar – inte minst stora internationella serier i många länder för det viktiga huvudvarumärket TELIA.
Vi har haft ett nära samarbete med Groth & Co i många år och uppskattar verkligen deras proffsiga arbete. Den höga nivån i rådgivningen och personalens sätt att agera gör samarbetet väldigt lätt.
/Kirsi Ekström – Director, IPR & Trademarks | CA Innovation and New Tech Group IPR, Telia Company
"Vi har haft ett nära samarbete med Groth & Co i många år och uppskattar verkligen deras proffsiga arbete. Den höga nivån i rådgivningen och personalens sätt att agera gör samarbetet väldigt lätt."
Life Science
Domännamn
Tvist & Process
Bevakning
Recipharm AB är ett svenskt läkemedelsföretag verksamt inom kontraktstillverkning (CDMO). Företaget har produktionsanläggningar i 10 länder och är noterat på Stockholmsbörsen. Vi på Groth & Co har assisterat Recipharm med rådgivning kring varumärken och domännamn sedan 2001.
Genom vår bevakningstjänst för domännamn upptäckte vi att en okänd person hade registrerat domännamnet secured-recipharm.com. När vi upptäckte registreringen fanns det ingen webbplats publicerad på domänen men Recipharm misstänkte att den skulle kunna användas för phishing eller annan bedrägeriverksamhet. Därför bad Recipharm oss att försöka ta kontroll över domännamnet.
Vi började med att kontakta registraren och bad dem att ta ner domännamnet. Men trots ett antal påminnelser vidtog inte registraren någon åtgärd. Därför lämnade vi in en begäran om ett tvistlösningsförfarande hos WIPO, en UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy). Vi hanterade tvistlösningen för Recipharm genom att utarbeta och skicka in skriftlig argumentation om varför domännamnet ska överföras till vår kund. Argumentationen baserades främst på hänvisningar till kundens befintliga varumärkesregistreringar för Recipharm.
Vi vann tvisten och domännamnet överfördes till Recipharm. Domänen kunde därför inte längre användas för bedrägeriförsök mot vår kund. Tvistlösningen genom UDRP tog mindre än två månader och myndighetens avgift för att pröva ett sådant ärende är endast $1500.
Groth & Co hanterade ärendet snabbt, effektivt och med stor kompetens. Vi är nöjda med utfallet.
/Martina Ferneman, Director of Corporate Development, Recipharm
"Groth & Co hanterade ärendet snabbt, effektivt och med stor kompetens. Vi är nöjda med utfallet."
nov 2019
Recipharm AB (publ)
Life Science
Deputy Head of Law and Trademark Dept.
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 91
Energi
Undersökningar
Varumärke
Vattenfall är ett energiföretag med cirka 20 000 anställda som ägs av svenska staten. Företaget omsätter närmare 140 miljarder kronor och är verksamma främst i Sverige, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien och Finland.
Sedan 2014 hanterar vid hela Vattenfalls varumärkesportfölj. Som en del i vårt löpande uppdrag har vi assisterat Vattenfall med juridiskt varumärkesarbete kring lanseringen av deras nya logotyp under våren 2018.
Vi var inblandade i förberedelserna inför lanseringen genom att genomföra förundersökningar av logotypen på utvalda marknader. Syftet var att säkra att Vattenfalls nya logotyp inte skulle göra intrång i några registrerade varumärkesrättigheter när den väl lanserades. Detta arbete genomfördes av vår avdelning som är specialiserad på förundersökningar och bevakning av varumärken och domännamn.
Då förundersökningen så bra ut gick vi vidare med varumärkesansökningar på samtliga nyckelmarknader. Inför inlämnandet av ansökningar assisterade vi med strategiska överväganden kring vilka varianter av den nya logotypen som skulle skyddas för att ge bäst skyddsomfång.
Vattenfall har haft samma logotyp, med vissa smärre förändringar, sedan 1992. Sedan dess har företaget förändrats i grunden. Från att ha varit ett inhemskt svenskt el- och energiföretag så är det idag en av Europas största energikoncerner med målet att bli fossilfria inom en generation.
Bytet av logotyp och visuell identitet inleddes i mars 2018 av mars, då bland annat Vattenfalls webbplatser och skyltningen på de flesta mer dominerande platser ändrades. Genom vårt arbete kunde Vattenfall undvika juridiska bekymmer vid lanseringen och fick också den juridiska ensamrätt som varumärkesregistreringar innebär.
Tack vare Groth & Co kunde vi framgångsrikt registrera det nya varumärket och lansera det nya utseendet utan att riskera att göra intrång i annans immateriella rättighet. /Caroline Falconer, Senior Legal Counsel, Vattenfall AB.
"Tack vare Groth & Co kunde vi framgångsrikt registrera det nya varumärket och lansera det nya utseendet utan att riskera att göra intrång i annans immateriella rättighet"
IT
Namnskapande
Domännamn
Undersökningar
Varumärke
Företagets ursprung finns i sammanslagningen av IT-bolagen Candidator och DGC. Tillsammans har de, med riskkapitalbolaget EQT som ägare, vuxit och förvärvat företagen Solid Park, Exeo och Ismotec. Dessa fem bolag kom med vår hjälp att heta Iver. Det nya företaget utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. Redan från start omsatte Iver drygt 1,5 miljarder SEK och hade cirka 900 medarbetare i Sverige och Norge.
Vårt arbete inleddes med att vårt systerföretag, namnskaparna Skriptor Zigila, tog fram vad som senare skulle bli företagets nya namn. Skriptor Zigilas arbete följde deras etablerade och strategiska process, vilket mynnade ut i ett förslag där Iver blev kundens favoritnamn. Men med just det namnet fanns det tyvärr ett problem – domännamnen under de mest relevanta toppdomänerna var upptagna.
De två viktigaste domännamnen för kunden var iver.com och iver.se. Då båda domännamnen var upptagna lokaliserade vi ägarna och inledde förhandlingar om att köpa loss dem. Vi lyckades med förhandlingarna och kunde sedan köpa loss och föra över domännamnen till kunden. Samtidigt registrerade vi också domännamnen iver.no och iver.fi.
Vi utförde också förundersökningar för att bedöma chansen att namnet skulle kunna registreras som varumärke på relevanta marknader. Våra undersökningar innefattade EU, inklusive alla 28 medlemsländer, samt Norge. Resultatet skickades till kunden i en skriftlig rapport som innehöll vår bedömning av varumärkets registrerbarhet samt rekommendationer kring nästa steg i processen.
Efter att vi säkrat domännamnen och levererat rapporten vågade kunden välja sitt favoritnamn och döpte företaget till Iver. Därefter utformade vi och lämnade vi in varumärkesansökningar i EU och Norge.
– Det är rätt sällan man hittar ett så pass kort och slagkraftigt namn och som dessutom funkar bra på alla fyra nordiska språk. Det har varit en jättelång process med över 600 namn, men till slut kände sig alla väldigt nöjda, säger Ivers VD, Åsa Arvidsson, till Computer Sweden.
Namnbytet till Iver skedde officiellt den 23 maj 2019 och omfattade de tidigare namnen Candidator, DGC, Solid Park, Exeo och Ismotec, som alla fasades ut under en övergångsperiod.
"Domännamnen under de mest relevanta toppdomänerna var upptagna"
Deputy Head of Law and Trademark Dept.
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 91
MedTech
Patent
Frihet att agera
Internationellt
ContextVision är ett svenskt MedTech-företag med spetskompetens inom bildanalys och artificiell intelligens. Företaget är globala marknadsledare inom bildförbättring och levererar bildprocessning till OEM-tillverkare inom ultraljud, MRI, röntgen och mammografi över hela världen.
Vi assisterade ContextVision med strategiska överväganden kring patent i samband med att företaget utvecklade ny teknologi. Nämligen Artificiell intelligens (AI), framför allt deep learning, som användes för att automatiskt optimera bildkvalitet. Kliniska bedömningar från experten används för att träna AI:n att automatiskt korrigera och ändra systemparametrar för att få bättre bildkvalitet. Detta gör det möjligt att optimera bildkvaliteten för varje individuell patient.
Teknikområdet är mycket forskningsintensivt och med snabb utveckling, vilket är utmanande när man fattar investeringsbeslut. Med dessa förutsättningar var vår uppgift att analysera patentlandskapet och ge råd om hur ContextVision borde formulera patent för att skydda denna nya teknik.
Som underlag till de strategiska diskussionerna genomförde vi en Freedom-to-Operate-analys (FTO), med fokus på kartläggning av konkurrenters verksamhet inom närliggande områden. Denna analys var viktigt både för framtida forskning och innovation, men också för framtida patentarbete.
Baserat på FTO:n kunde vi ge ContextVision råd om den nuvarande patentsituationen, och hur de borde formulera och använda patent i det nya teknik- och affärsområdet. Därefter utarbetade vi och lämnade in patentansökningar för AI-tekniken i USA och Japan.
Den amerikanska patentansökan har nu blivit godkänd och ContextVision har därmed ett patent för sin AI-tillämpning på deras viktigaste marknad.
Vi har satt stort värde på Mathias arbete eftersom det är viktigt för oss att kunna bedriva kommersiell verksamhet utifrån vår tekniska utveckling. Området är omfångsrikt, komplicerat och rör sig snabbt, och därför har vi haft stor nytta av att få hjälp att bedöma patentsituationen. Mathias är oerhört kunnig och har väldigt god förståelse för teknologin, vilket gjort det lätt att samarbeta och komma till slutsatser.
/Anita Tollstadius, VD, ContextVision
"Vi har satt stort värde på Mathias arbete eftersom det är viktigt för oss att kunna bedriva kommersiell verksamhet utifrån vår tekniska utveckling."
jul 2018
ContextVision AB
MedTech
Sportartiklar
Varumärke
Design
Internationellt
Bevakning
Enforcement
Avtal
Norrmannen Petter Northug avslutade karriären i december 2018 som en av de genom tiderna mest framgångsrika längdskidåkarna – med bland annat fyra medaljer från OS och 16 medaljer från VM. Sedan dess har Petter startat det egna företaget Northug som säljer glasögon, väskor och kläder att användas vid träning och tävling, till exempel inom längdskidåkning och cykling.
Vi har assisterat Northug med varumärkesansökningar i Europa, Nordamerika och Asien. Företagets varumärkesskydd innefattar idag ordvarumärket NORTHUG, ett figurvarumärke för logotypen och ett figurvarumärke för den N-symbol som syns både i logotypen och ensamt på produkterna. Vårt arbete innefattade allt från ansökningsstrategi till utarbetande och inlämnade av ansökningarna samt global koordinering och hantering av myndigheternas förelägganden.
Northugs glasögon har en egenutvecklad teknik för att på ett snabbt och smidigt sätt kunna byta lins till bågarna. Tekniken heter SwiftClick och för den har vi ansökt om både varumärkesskydd och designskydd.
Med sina registrerade varumärkes- och designrättigheter kan Northug arbeta aktivt för att bekämpa intrång och renommésnyltning. Vi har hittills assisterat Northug med att agera både mot nya inkomna varumärkesansökningar och bekämpa varumärkesintrång i form av användning. Vårt arbete har bland annat innefattat att lämna in invändningar, förhandla med motparter och skriva samexistensavtal.
Northug använder löpande vår bevakningstjänst för varumärken och kan på så sätt både upptäcka och agera mot andras varumärkesansökningar som kan vara förväxlingsbara med Northugs olika varumärken.
Det finns många bra exempel på idrottsstjärnor som har blivit framgångsrika med sina egna produkter efter karriären. Med både varumärkes- och designskydd på plats har Northug lagt en bra grund för att driva sitt företag framåt. Redan idag säljs produkterna i närmare 300 butiker i sex länder, och bland de märkets sponsrade idrottare finns storstjärnor som Anders Aukland, Calle Halfvarsson och Frida Karlsson.
"4 medaljer från OS och 16 medaljer från VM"
mar 2020
Brand Machine Europe AB och Northug AS
Sportartiklar
MedTech
Frihet att agera
Patent
Namnskapande
Varumärke
Domännamn
Internationellt
Transaktioner
ContextVision är ett svenskt MedTech-företag med spetskompetens inom bildanalys och artificiell intelligens. Företaget är globala marknadsledare inom bildförbättring och levererar bildprocessning till OEM-tillverkare inom ultraljud, MRI, röntgen och mammografi över hela världen.
Vi assisterade ContextVision med strategiska överväganden kring patent i samband med att de utvecklade en ny produkt inom patologi. En viktig komponent i ContextVisions nya produkt var maskininlärning – i detta fall för att identifiera avvikande bildmönster som svarar mot patologiska vävnadsförändringar. Teknikområdet är mycket forskningsintensivt och med snabb utveckling, vilket är utmanande när man fattar investeringsbeslut. Med dessa förutsättningar var vår uppgift att analysera patentlandskapet och ge råd om hur ContextVision borde formulera patent för att skydda denna nya produkt.
Som underlag till de strategiska diskussionerna genomförde vi en Freedom-to-Operate-analys (FTO), med fokus på kartläggning av konkurrenters verksamhet inom närliggande områden. Denna analys var viktig för framtida forskning och innovation, men också för framtida patentarbete.
Baserat på FTO:n kunde vi ge ContextVision råd om den nuvarande patentsituationen, och hur de borde formulera och använda patent för att skydda den nya produkten. Därefter utarbetade vi och lämnade in patentansökningar i USA, Europa, Japan och Kina. Dessa omfattade en metod för att annotera digitala vävnadssnitt samt ett system och mjukvara för att detektera patologiska animalier i en digital patologibild.
När patentarbetet var avslutat tog arbetet med varumärket vid. Tillsammans med vårt systerföretag, namnskaparna Skriptor Zigila, fick vi uppdraget att både ta fram och skydda ett varumärke för den nya produkten.
Önskan från kunden var att namnet skulle vara kort och slagkraftigt, och skulle associeras till vetenskap och teknologi. Skriptor Zigila gick igenom sin strategiska namnskaparprocess och ut kom två kandidater. Dessa två kandidater kontrollerades språkligt och kommunikativt samt gällande tillgänglighet av domännamn och möjlighet till varumärkesregistrering. Efter dessa förundersökningar föll valet på namnet INIFY. Kort därefter assisterade vi med varumärkesansökningar på 19 marknader globalt och med att köpa loss domännamnet inify.com.
Jag uppskattar verkligen det proffsiga arbete som Groth och Skriptor Zigila har utfört och känner att vi nu tagit viktiga steg att bygga en stabil IP-plattform för vår blivande produkt. Under utvecklingen av en ny produkt är det mycket viktigt att tänka strategiskt och långsiktigt, det är Groth bra på.
/Lena Kajland Wilén, Director Business Unit Digital Pathology, ContextVision AB
"Under utvecklingen av en ny produkt är det mycket viktigt att tänka strategiskt och långsiktigt, det är Groth bra på."
okt 2018
ContextVision AB
MedTech
Fordon
Patent
Internationellt
Gnostic Motor Corporation AB är ett svenskt startup-företag som har utvecklat en ny typ av dieselmotor. Deras motor minskar kraftigt, eller till och med eliminerar, utsläpp av NOx-gaser – det största miljöproblemet med dagens dieselmotorer.
För Gnostic har vi på Groth & Co lämnat in och drivit patentansökningar i 35 länder. Vi har lämnat in ansökningarna både via det internationella PCT-systemet och nationellt i vissa länder. Bland annat innebar detta att vi har administrerat världens första PCT-filing i Kuwait.
Serien av patentansökningar i 35 länder ställde stora krav på vår administration. Detta då tidspressen var hård, flera av länderna har komplexa legala formaliakrav och det krävdes samverkan mellan en stor mängd aktörer; översättare, myndigheter, lokala ombud och advokater samt ambassader.
Vår patentkonsult Claes Westerlund är teknologie doktor med inriktning på förbränningsmotorteknik. Han har också arbetat som utvecklingsingenjör på Scania där han utvecklade optimerade styrsystem för tunga dieselmotorer. Claes kan därför med sin mycket djupa tekniska kompetens bistå med väldigt relevant kompetens för kunder inom motorteknik.
Vår paralegal Lisa Rohan har mångårig erfarenhet av komplexa nationella inlämningar samt koordination mellan lokala ombud, uppfinnare, och nationella myndigheter.
Eftersom motorn kan ersätta alla typer av dieselmotorer i alla typer av fordon och maskiner, är potentialen för denna innovation väldigt stor. Genom vårt arbete kommer Gnostic inom kort att ha en patentfamilj med skydd i 35 länder avseende kärnan i deras innovation.
Vi arbetar fortsatt med Gnostic och är nu i processen av att förbereda ytterligare ansökningar för andra delar av deras banbrytande motor. Tekniken är tänkt att licensieras ut och såväl utformning av patentansökningar som val av länder optimeras för detta syfte.
"Tekniken är tänkt att licensieras ut och såväl utformning av patentansökningar som val av länder optimeras för detta syfte."
Konsumentprodukter
Fastigheter
Media
Portföljförädling
Varumärke
Domännamn
Kooperativa Förbundet (KF) är en konsumentkooperativ ekonomisk förening grundad 1899. KF består av 40 konsumentägda företag och föreningar som tillsammans samlar cirka 3,5 miljoner konsumenter. Förutom Coop är även KF Fastigheter, MedMera Bank, Vi Media och Vår Gård Saltsjöbaden företag i föreningen.
KF fattade ett styrelsebeslut med syfte att effektivisera varumärkeshanteringen som skulle resultera i en styrmodell för varumärkesportföljen. Ambitionen var att tydliggöra rollen mellan förbundets olika varumärken samt att fokusera arbetet på ett färre antal prioriterade varumärken. Bland de första stegen var att bjuda in immaterialrättsrådgivare till en upphandling avseende varumärken och domännamn, som vi på Groth & Co vann i hård konkurrens.
Med upphandlingen avklarad bildade KF ett varumärkesstrategiskt råd under ledning av Pia Carlsson Thörnqvist, varumärkes- och organisationschef. I rådet ingick nyckelpersoner ur KF:s organisation som representerade både juridik och marknad samt olika roller inom Coop Sverige AB. Representanter från oss på Groth & Co deltar på rådets möten för att bidra med extern expertis.
Vårt arbete inleddes med en process av portföljoptimering som mynnade ut i rekommendationer kring vilka varumärken och domännamn som skulle avslutas, samt vilka kompletterande ansökningar som borde lämnas in. Vi lämnade också råd kring vilka domännamn som skulle kunna säljas. Varumärkesrådets initiala uppgift var att utifrån våra rekommendationer och befintligt styrelsebeslut förankra och fastställa dessa effektiviseringsbeslut.
Parallellt med optimeringsarbetet skrev vi även ett omfattande internt dokument för KF, innehållandes processbeskrivning och rutiner för varumärkes- och domännamnshantering. Efter den inledande processkartan innehåller dokumentet rutiner för registrering av varumärken och domännamn, förnyelser, bevakning, agerande vid intrång, årliga utvärderingar samt gällande rollfördelning och ägandefrågor.
Hela projektet från uppstart till att processdokumentet var levererat och samtliga beslut i varumärkesrådet var fattade tog tre månader. Då hade KF ett internt policydokument med syfte att förenkla arbetet internt och säkra att KF:s portfölj förblir optimerad även i framtiden. Dokumentet implementerades i organisationen via varumärkesrådets medlemmar och andra nyckelfunktioner. KF hade också minskat sin tidigare för stora varumärkesportfölj med över 50% och sin domännamnsportfölj med ungefär en tredjedel. Därmed hade KF också skapat framtida kostnadsbesparingar som överskred en miljon kr. Dessutom har vi lämnat in kompletterande varumärkesansökningar och domännamnsregistreringar, som gjorde att KF fick ett bättre juridiskt skydd för sina prioriterade varumärken.
Framgent fortsätter vi att assistera KF och det varumärkesstrategiska rådet med rådgivning kring varumärken och domännamn. Vårt arbete omfattar allt från ansökningar och registreringar, till bevakning, förnyelser, invändningar och varningsbrev.
Projektet har gett oss en bra plattform för att säkerställa att vi har en varumärkesportfölj med rätt skydd och till reducerad kostnad. Detta arbete, som inledde vårt samarbete med Groth & Co, genomfördes med en tidplan som gjorde arbetet koncentrerat och effektivt – både avseende kostnad och arbetsinsats.
/Pia Carlsson Thörnqvist, varumärkes- och organisationschef, Kooperativa Förbundet
"”Projektet har gett oss en bra plattform för att säkerställa att vi har en varumärkesportfölj med rätt skydd och till reducerad kostnad.”"
jun 2018
Kooperativa Förbundet, KF
Media
Media
Media
Managing Partner
Managing Director
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 52
MedTech
Patent
Internationellt
Undersökningar
Due Diligence
Transaktioner
SciBase AB är ett svenskt medicinteknikbolag som har utvecklat ett unikt instrument för tidig upptäckt av malignt melanom (hudcancer), vilket avsevärt ökar sjukvårdens möjligheter att upptäcka och övervaka hudvävnadsförändringar.
Hudcancer är den vanligaste och en av de snabbast växande formerna av cancer i världen. Malignt melanom är den farligaste formen av hudcancer – med hög dödlighet om den inte upptäcks i tid. Årligen utförs cirka 50-60 miljoner undersökningar för malignt melanom, varav 5-6 miljoner leder till operation. Av dessa visar det sig senare att 93-97 procent var godartade. Med SciBase:s diagnostiska instrument kan antalet onödiga ingrepp reduceras med upp till 40 procent.
SciBase:s metod är baserad på en teknik som heter Elektrisk Impedansspektroskopi (EIS). Metoden använder sig av de olika elektriska egenskaperna i mänsklig vävnad för att kategorisera cellstrukturer och på så sätt upptäcka elakartade tumörer. Metoden är resultatet av mer än 20 år av klinisk forskning vid Karolinska Institutet. Genom en krokig väg, kantad av både teoretisk filosofi, tillämpad fysik och sensorisk teknik, la Stig Ollmar (forskare och grundare av SciBase) och hans forskarkollegor grunden för SciBase:s metod i början av 1990-talet. Ytterligare forskning genomfördes som resulterade i stora förbättringar, vilket ledde till att SciBase grundades 1998. Sedan dess har ytterligare forskning, en pilotstudie, och ett antal kliniska studier förbättrat och bevisat fördelarna med denna metod.
Mathias Loqvist, Managing Partner och chef för patentavdelningen på Groth & Co, har arbetat med SciBase sedan 2002. Genom ett nära samarbete har vi assisterat SciBase med alltifrån att skriva och fullfölja patentansökningar till strategisk patentrådgivning i samband med både börsintroduktion och Due Diligence inför investeringar. Vårt arbete har resulterat i en global och omfattande patentportfölj. Vi hanterar också SciBase varumärken över hela världen och samordnar allt arbete globalt som deras huvudsakliga immaterialrättsrådgivare.
Tre omfattande kliniska studier, med utmärkta kliniska resultat, har hittills utförts avseende SciBase:s metod. En framgångsrik pivotal studie slutfördes 2012. I denna studie ingick 1.951 patienter med totalt 2.416 sjukliga hudförändringar från totalt 22 platser i Europa och USA.
SciBase är idag ett börsnoterat företag med en produkt på marknaden som är godkänd för försäljning i Europa, Australien och USA.
""Med kreativ fantasi förverkligas våra drömmar. Detta gäller även för IP-rättigheter, och samarbetet med Mathias och Groth & Co är som alltid roligt och lärorikt." /Stig Ollmar, grundare av SciBase"
mar 2018
SciBase AB
MedTech
Life Science
Undersökningar
Varumärke
Firma
Innan du lanserar ett varumärke är det viktigt att undersöka möjligheterna att använda namnet utan att begå intrång och att kunna registrera det som varumärke. Detta är särskilt viktigt för läkemedel då dessa varumärken måste godkännas både av den lokala myndigheten för varumärken (t ex PRV) och den lokala myndigheten för läkemedel (t ex Läkemedelsverket).
I detta case assisterade vi ett internationellt läkemedelsföretag med förundersökningar och analyser i Norden för 11 potentiella varumärken.
Vi genomförde förundersökningar kring registrerbarhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland för 11 potentiella varumärken i ett antal fördefinierade varumärkesklasser. Arbetet inkluderade sökningar i register för både varumärken och företagsnamn samt bland läkemedelsvarumärken i bruk. Resultatet från sökningarna bestod av registrerade varumärken och företagsnamn med varierande grad av likhet till de 11 potentiella varumärkena.
Därefter analyserade våra varumärkesjurister sökresultaten och gjorde juridiska bedömningar kring risken för intrång i existerande varumärken och bedömningar av registrerbarhet hos varumärkesmyndigheterna. Våra Life Science-experter gjorde även bedömningar kring registrerbarhet hos läkemedelsmyndigheterna.
Sökresultatet och analyserna levererades till kunden i en skriftlig rapport som innehöll våra bedömningar och en komplett lista av sökresultat.
I vår rapport avrådde vi från att använda ett av de potentiella varumärkena i en klass i samtliga fyra länder. Detta på grund av existerande varumärkesregistreringar som bedömdes förväxlingsbara. Förutom det hittade vi väldigt lite hinder och våra bedömningar av möjligheten att använda och registrera varumärkena var därför goda. Kunden kunde utifrån vår rapport därefter fatta ett välgrundat beslut kring de potentiella varumärkena i Norden.
Vår avdelning för sökningar och bevakning har stor erfarenhet och expertis av att genomföra och rapportera denna typ av sökningar.
"Vår avdelning för sökningar och bevakning har stor erfarenhet och expertis kring denna typ av sökningar"
jun 2017
Ett internationellt läkemedelsföretag
Life Science
Managing Partner
Managing Director
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 52
Media
Patent
Tvist & Process
Enforcement
Förhandlingar
Avtal
Internationellt
Moving Media Nordic är en ledande teknisk serviceleverantör och uthyrningshus för broadcast-utrustning. Företagets mest framstående tjänst kallas DOB – Distance Outside Broadcast. Uppfinningen gör att TV-bolag kan producera internationella sportevenemang och andra multikameraproduktioner i direktsändning från ett kontrollrum på distans, med full signal- och kommunikationskontroll och utan nedbrytning. Detta är ett stort genombrott för TV-industrin. Tidigare behövde man köra en stor produktionsbuss till inspelningsplatsen och använda bussen som kontrollrum. DOB sparar både kostnader och tid utan att kompromissa med produktionens kvalitet. Uppfinningen har redan fått global uppmärksamhet – till exempel producerades OS i London 2012 med användning av Moving Media Nordic’s uppfinning.
Vi på Groth & Co har utarbetat och lämnat in patentansökan för Moving Media Nordic’s DOB. Patentet har sökts i Sverige, Europa, Eurasien, Sydafrika, Australien, USA, Brasilien, Kanada, Kina, Indien, Japan och Sydkorea.
Vid PRV i Sverige lämnades det in sju invändningar mot det beviljade patentet. Vid EPO ledde det skriftliga förfarandet till muntlig förhandling under våren 2016.
Vi hanterade båda ärendena, vid EPO och PRV, för Moving Media Nordic. Det faktum att invändningsärendet i Sverige bestod av sju olika invändningar från åtta olika medieföretag, alla representerade av framstående IP- eller advokatbyråer, gjorde detta fall både speciellt och utmanande.
Invändningsärendet i Sverige lades på is i väntan på beslut från EPO. Hos EPO ledde det skriftliga förfarandet till muntlig förhandling där vi var framgångsrika och fick det europeiska patentet godkänt.
När EPO meddelade att patentet beviljades hölls en muntlig förhandling vid PRV i Sverige i augusti 2016. Förhandlingen var en lång process där varje invändare fick tid att ange sin individuella argumentation, och som sedan skulle bemötas av oss. Beslutet offentliggjordes i maj 2017 då PRV förkunnade att det svenska patentet upprätthölls. Det innebär att Moving Media Nordic nu har ett giltigt patent för en banbrytande innovation på två av sina viktigaste marknader.
Fortsättningsvis assisterar vi Moving Media Nordic med validering av patenten samt med förhandlingar och avtal gällande licensiering av de godkända patenten.
"Moving Media Nordic har nu ett giltigt patent för en banbrytande innovation på två av sina viktigaste marknader"
maj 2017
Moving Media Nordic AB (tidigare Twentyfourseven Holding AB)
Media
Mode
Affärsintegration
Nuläge
IP-budget
Aktivitetsplan
Varumärke
Design
Internationellt
Airinum är en svensk startup som gör det möjligt för människor över hela världen att andas ren luft genom att producera och sälja innovativa produkter i gränslandet mellan funktionalitet och design. Deras Urban Air Mask är en modeaccessoar baserad på den senaste tekniken för att filtrera förorenad luft.
Andningsmasken är designad, utvecklad och testad i Sverige, men företagets viktigaste marknader är asiatiska städer som har problem med förorenad luft. Därför är Kina, Hongkong, Taiwan, Sydkorea och Japan några av Airinums viktigaste marknader.
Att vara en startup med en global marknad skapar ett utmanande affärsproblem – deras behov av global immaterialrätt är stort, men deras tillgång till kapital är begränsat. Det är något som vi har tagit särskild hänsyn till i vårt strategiska arbete.
Vårt arbete inleddes med en strategisk workshop tillsammans med Airinum. Under workshopen diskuterade vi affärsrelaterade frågor som affärsplan och mål, prioriterade marknader, konkurrenter och marknadsföringsstrategi. Resultatet av dessa diskussioner applicerade vi sedan på ytterligare en diskussion om strategiskt användande av immaterialrätt.
Efter workshopen levererade vi en rapport till kunden som hjälper dem att prioritera sina investeringar i immaterialrätt i relation till det önskade framtida skyddsomfånget. Detta omfattade både geografiska prioriteringar och prioriteringar mellan olika former av immaterialrätt. Vår rapport innehöll också en aktivitetsplan för de kommande 12 månaderna.
I vårt löpande arbete med Airinum hanterar vi hela deras globala immaterialrättsportfölj och assisterar i en rad frågor såsom varumärkes- och designansökningar, frågor kopplade till enforcement och ytterligare strategisk rådgivning.
"Det har varit ett sant nöje att arbeta med Groth kring vår IP strategi och vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete i många år framöver. Med kostnadsnytta som grundtanke har deras professionella medarbetare väglett oss framåt i vad vi känner är en sund strategi givet vårt företags förutsättningar."
maj 2017
Airinum AB
Mode
Teknik
Varumärke
Tvist & Process
Uber är ett teknikföretag från San Francisco som erbjuder en internetbaserad tjänst för beställning och betalning av taxiresor och samåkningsresor. Företaget har verksamhet i över 600 städer världen över och värderas till över 550 miljarder kronor (november 2017). Uber har haft verksamhet i Sverige sedan januari 2013.
Det svenska företaget Red Core AB lämnade in en varumärkesansökan för UBERSKILLS i Sverige för liknande varor och tjänster som Uber innehar olika varumärkesregistreringar för. Vår uppgift var att begränsa omfånget på Red Core:s registrering så att den inte gör intrång i Uber:s varumärken.
Vi företrädde Uber i ett invändningsärende hos svenska myndigheten PRV där vi argumenterade för att det fanns förväxlingsrisk mellan UBERSKILLS och Ubers varumärken. Invändningen baserades på Ubers registrerade varumärken UBER, UBERX, UBERPOP, UBEREATS och UBERPOOL.
PRV bekräftade i sitt beslut att vår argumentation, nämligen att UBERSKILLS har hög grad av likhet med Ubers registrerade varumärken och att kunder kan uppfatta att UBERSKILLS är en variant av Ubers märken och därmed har samma kommersiella ursprung som dessa. PRV fann därför att det finns en risk för att varumärket UBERSKILLS kan förväxlas med Ubers märken och nekade i stor utsträckning registrering av UBERSKILLS – både genom att upphäva ett antal klasser, och genom att begränsa de varor och tjänster som anges i övriga klasser. Därigenom begränsades skyddet för UBERSKILLS kraftig och minimerade förväxlingsrisken med Uber och deras varumärken.
"Vår uppgift var att försvara det mycket viktiga huvudmärket UBER"
Fastigheter
Namnskapande
Undersökningar
Varumärke
Domännamn
NCC AB är ett svenskt multinationellt bygg- och fastighetsföretag med verksamhet i Norden samt Tyskland och Baltikum.
För att förtydliga sitt erbjudande kring bostadsutveckling ville NCC knoppa av NCC Housing från koncernen för att istället skapa ett separat företag och varumärke. Tillsammans med vårt systerföretag, namnskaparna Skriptor, fick vi uppdraget att ta fram och skydda ett varumärke med tillhörande domännamn att använda på åtta marknader. Arbetet inleddes i september 2015 och redan då visste vi att vi arbetade under tidspress – det nya namnet skulle vara fastslaget, registrerat och ha vunnit laga kraft till 1 april 2016.
Skriptor inledde projektet med att skapa ett lämpligt namn. Genom en strukturerad och strategisk metod skapades 25 namnförslag som sedan blev 10. På de tio namnförslagen genomförde Skriptor språkliga analyser, och vi juridiska förundersökningar, på samtliga aktuella marknader. Genom att titta på både lingvistiska aspekter och juridiska aspekter (bland annat registrerbarhet), i kombination med tillgång till domännamn, blir namnförslagen starka ur både kommunikativt och juridiskt perspektiv.
Genom processen föll till slut valet på namnet Bonava – en kombination av ”bo” och ”nav”.
Därefter satte vi igång med registrering av både varumärken och domännamn. Eftersom vi hade gjort noggranna förundersökningar gick processen som planerat. Då detta var ett internationellt projekt resulterade vår lagda strategi i ett 40-tal domännamnsregistreringar och 13 varumärkesregistreringar i EU, Norge och Ryssland. Tack vara ett nära samarbete med kunden och snabbt agerande i projektets alla faser hann vi möta vår deadline.
Hela projektet sköttes under strikt sekretess och samtliga immateriella rättigheter söktes under ett annat bolagsnamn för att inte avslöja att NCC stod bakom satsningen. Samtidigt som pressrelease gick ut och projektet förkunnades, den 12 april 2016, överförde vi samtliga registrerade rättigheter till NCC.
Så här säger NCC själva om Bonava:
”Bonava blir nu en av de ledande bostadsutvecklarna i norra Europa. Bonava har sitt ursprung i NCC och har skapat hem och områden sedan 1930-talet. Idag har Bonava 1400 anställda med verksamhet i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Sankt Petersburg, Estland och Lettland med en omsättning på 13 miljarder kronor”. Läs mer på www.bonava.se.
"Bonava blir nu en av de ledande bostadsutvecklarna i norra Europa"
apr 2016
NCC AB
Fastigheter
Verkstadsindustri
Tvist & Process
Design
Vår kund, den svenska plåtslagaren Bengt Wulf, har designat en skorstenshuv som han beviljades en designregistrering för 2005. Några år senare använde han designregistreringen för att skicka ett varningsbrev till en konkurrent (JLM) för intrång. Som motaktion svarade konkurrenten med att försöka ogiltigförklara Wulfs designregistrering vid domstol. Vi representerade Wulf i fallet om giltigheten av designregistreringen.
Kärnfrågan i målet var om Wulfs design uppfyllde kraven på särskiljningsförmåga och nyhet. Det vill säga om den kunniga användarens allmänna intryck av produkten skiljer sig från tidigare känd teknik.
Tingsrätten sa nej, Wulfs skorstenshuv skiljde sig inte tillräckligt från känd teknik, och registrering skulle ogiltigförklaras baserat på bristande nyhetskrav. Vi överklagade till Hovrätten men de ville inte bevilja Wulf prövningstillstånd. Så vi överklagade detta beslut till Högsta Domstolen och de höll med oss – Hovrätten var tvungen att pröva fallet.
När hovrätten väl prövade fallet var vi framgångsrika, och de ändrade Tingsrättens dom. Hovrätten konstaterade att vår kunds designregistrering var giltigt och målet om ogiltigförklaring ogillades. Hovrätten konstaterade att funktionaliteten hos skorstenshuven var möjligt att uppnå med alternativ design, och att konstruktionen således inte bara bygger på en teknisk lösning. Hovrätten konstaterade också att konstruktionen inte saknar nyhet eller särprägel.
Detta beslut överklagades av vår motpart och, efter mer än ett år av övervägande, beviljade faktiskt Högsta Domstolen prövningstillstånd för målet. Detta var första gången på elva år som Högsta domstolen skulle pröva ett mål som gäller design, och vi började förbereda förfarandet i Högsta domstolen.
Men under förberedelserna har parterna nått en utomrättslig uppgörelse, och målet lades därför ned innan Högst Domstolen hann pröva det.
"Detta var första gången på elva år som Högsta domstolen gav prövningstillstånd i ett mål som gäller design."
Verkstadsindustri
Due Diligence
Patent
Transaktioner
Värdering
Ett stort investmentbolag var intresserad av att köpa ett svenskt verkstadsföretag, Roplan International AB, som var till försäljning av grundaren. Via advokatbyrån Hamilton fick vi uppdraget att göra en IP Due Diligence av Roplans patentportfölj.
Roplans patentportfölj bestod vid tillfället av 27 patentfamiljer i Europa, USA, Kina, Japan och Korea. Vår uppgift var att göra en IP Due Diligence på uppdrag av den potentiella köparen, och att framförallt försöka hitta brister i patentportföljen som kunde användas som argument i förhandlingarna om försäljningspriset.
Vår IPDD följde vår egenutvecklade standardmetod för denna typ av undersökning – först tittade vi på formaliteter kopplade till portföljen, till exempel ägande av patenten, licensavtal och avtal med uppfinnarna. Efter det tittade vi på kvaliteten och substansen av patentportföljen, så som patentens relation till de faktiska produkterna, styrkan i patenten och patentkraven i förhållande till känd teknik.
Vi genomförde vår IP Due Diligence framgångsrikt och parterna kunde senare nå en överenskommelse med en köpeskilling om 300 miljoner kr.
"Parterna kunde nå en överenskommelse med en köpeskilling om 300 miljoner kr."
jul 2015
Hamilton Advokatbyrå
Verkstadsindustri
Urban agriculture
Värdering
Undersökningar
Due Diligence
Frihet att agera
Plantagon International AB är verksamma inom sektorn ”urban agriculture” och är världsledande inom vertikal odling. Deras vertikala växthus ska kunna minska behovet av transporter och energianvändning, vatten och bekämpningsmedel, och ta vara på utsläpp av koldioxid CO2, och spillvärme från bostäder, industri och kontor. Plantagon är ett svenskt bolag i grunden, men deras koncept skapar störst nytta i mångmiljonstäder med hög befolkningstäthet, framförallt i Asien.
Plantagon sökte kapital till internationell expansion. Bolagets största tillgång är dess IP-portfölj, och det var den som skulle ligga till grund för finansieringen. Plantagon saknade dock ett fastställt värde av sina immateriella tillgångar. Traditionella metoder som är baserade på kassaflöde fungerar inte i denna typ av bolag, där tillgångarna utgörs huvudsakligen av IP. Med den bakgrunden fick vi i uppdrag att kartlägga den monetära potentialen av Plantagons IP portfölj.
Genom kvalitativa och kvantitativa metoder undersökte vi ett dussintal värdeindikatorer kopplade till bland annat Plantagons IP portfölj, organisation och omvärld. Vi kombinerade utfallet från dessa indikatorer med en IP Due Diligence- och Freedom-to-Operate-analys för att kartlägga de legala riskerna med IP portföljen. IP portföljens monetära potential kunde sedan fastställas genom att väga IP-portföljens värdeindikatorer mot dess legala risker, givet ett befintligt utgångsläge och ett antal framtida förutsättningar.
Plantagon kunde sedan inleda konkreta förhandlingar med investorer och licenstagare, både i Sverige och i andra världsdelar.
Groths arbete utfördes på ett mycket bra sätt och resultatet är mer konkret än då vi tidigare använt en av de tre stora revisionsbyråerna för liknande uppdrag. Vi ville ha ett ”no-nonsense” material utan överdrifter, ett underlag som våra intressenter kan förstå och tro på. Vi fick vad vi bad om och har stor nytta av det i den pågående utvecklingen av Plantagon. /Hans Hassle, VD, Plantagon International AB
"Vi ville ha ett 'no-nonsense' material utan överdrifter, ett underlag som våra intressenter kan förstå och tro på."
Plantagon International AB
Urban agriculture
Media
Varumärke
Bevakning
Tvist & Process
Enforcement
Sveriges Television AB, SVT, arrangerar sedan 1959 den omåttligt populära musiktävlingen Melodifestivalen. Melodifestivalen har kommit att bli en folkfest och är varje år ett av de mest sedda TV-programmen i Sverige. Rekordet sattes 2006 då finalen sågs av 4 242 000 tittare. Sedan år 2000 har varje år ca 85% av Sveriges befolkning mellan 3 och 99 år tittat på någon av Melodifestivalens deltävlingar eller finalen. Melodifestivalen är ett registrerat varumärke som SVT innehar för en stor mängd varor och tjänster, bland annat underhållning, information om underhållning och framförande av liveföreställningar.
Kanal 5 AB lämnade in varumärkesansökningar för Schlagerfestivalen och Schlager-SM som Patent- och registreringsverket, PRV, godkände. Varumärkesansökningarna var för samma varor och tjänster som SVTs varumärkesregistrering Melodifestivalen. Nu hade Kanal 5 två rättigheter som konkurrerade med SVTs folkkära varumärke Melodifestivalen.
De nya varumärkena kunde skapa förvirring för tittarna. På SVT:s uppdrag invände vi mot registreringarna Schlagerfestivalen och Schlager-SM, och krävde att de skulle upphävas. Vi lämnade in omfattande och strategiskt utvald argumentation och bevisning till SVTs fördel, som bland annat visade på TV-programmets utbredning och varumärkets kännedom. Detta bemöttes av Kanal 5 genom deras juridiska representanter.
Vi lyckades med vår argumentation och SVT gick framgångsrika ur tvisten.
PRV konstaterade i sina beslut att Melodifestivalen är ett inarbetat varumärke som är välkänt inom den s.k. omsättningskretsen (de potentiella kunderna). Vidare konstaterade PRV att Melodifestivalen därmed har ett förstärkt skydd kring tjänsterna underhållning, information om underhållning och framförande av liveföreställningar.
PRV konstaterade att Schlagerfestivalen är visuellt, fonetiskt och associationsmässigt likt Melodifestivalen, samtidigt som det avser identiska varor och tjänster. Därmed finns en risk för förväxling mellan märkena. PRV beslutade därför att upphäva Kanal 5s registrering för varumärket Schlagerfestivalen.
När det gäller Schlager-SM ansåg PRV däremot att märkena inte är förväxlingsbara. Men PRV underströk att Melodifestivalen är känt inom en betydande del av omsättningskretsen och att denna skulle göra en koppling mellan märkena, som är begreppsmässigt lika och har en stark koppling i form av underhållning. Därmed skulle Schlager-SM dra otillåten fördel av anseendet hos Melodifestivalen, som SVT byggt upp under många decennier. Användningen av Schlager-SM skulle också vara till skada för särskiljningsförmågan för Melodifestivalen. Mot den bakgrunden upphävde PRV även registreringen av Schlager-SM för underhållning, kulturverksamhet och artisttjänster.
"Eftersom Melodifestivalen är så välkänt bland svenska folket kunde vi genom invändning och argumentation gå framgångsrika ur tvisten."
Konsumentprodukter
Namnskapande
Varumärke
Domännamn
Undersökningar
Under namnet Brand Entity har vi ett unikt samarbete med namnskaparna Skriptor och formgivarna Loogo. Tillsammans kan vi hjälpa företag genom hela processen med att skapa, skydda och designa ett varumärke.
Vår kund SALAB utvecklar och tillverkar kundunika hud-, hår- och stylingprodukter, samt ett flertal specialprodukter inom vård, omsorg och personhygien. SALAB har nyligen utvecklat en saltbaserad deodorant och behövde assistans i processen med att introducera den till marknaden – närmare bestämt med att skapa ett produktnamn, skydda varumärket och ge produkten en grafisk profil.
Namnskapandet följde vår strategiska standardprocess; Skriptor skapade ett stort antal namnförslag baserade på kundens valda strategi och dessa potentiella namn undersöktes och kontrollerades språkligt av Skriptors internationella nätverk av språkvetare. Efter det tog vi på Groth & Co vid. Våra varumärkeskonsulter gjorde en utförlig juridisk förundersökning av namnen på nyckelmarknader och i relevanta register samt online på namnen som tilltalade kunden bäst. När valet av namn var klart skickade vi in varumärkesansökningar i relevanta klasser och på relevanta marknader samt registrerade ett flertal domännamn för kunden. Med den brådskande lanseringen i åtanke valde vi också att registrera ett alternativt varumärke som kunde användas direkt i händelse av oförutsedda invändningar mot förstahandsvalet.
När registreringarna var klara kunde kunden välja varumärke för sin produkt – ett namn som både var kommersiellt gångbart och starkt ur ett juridiskt perspektiv, men också redo att användas på alla relevanta marknader.
Efter att ansökningarna var inlämnade inledde Loogo sitt arbete med den grafiska profilen för varumärket och produkten. Loogo tog även fram grafisk förpackningsdesign i form av etiketter till hela produktserien.
Hela processen, från uppstart till ett registrerat och designat varumärke redo för lansering, tog endast fem månader.
"Brand Entity – en unik process för att hjälpa företag med namnskapande, juridiskt skydd och design av ett nytt varumärke"
sept 2015
SALAB - Stockholms Analytiska Laboratorium AB
Konsumentprodukter
Teknik
Portföljförädling
Varumärke
Upprätthållande
Anteckning
IP-budget
Kundteam
Internationellt
SKF är ett multinationellt industriföretag som är mest känt för sina kullager. Företaget grundades i Göteborg 1907 och är nu verksamt i mer än 130 länder. SKF är en av Sveriges största varumärkesinnehavare med tusentals registrerade varumärken världen över.
Att ha en varumärkesportfölj i den storleken som SKF har skapar en hel del kostnader för förnyelser och upprätthållande.
Vi genomför proaktiv portföljförädling för SKF genom att bland annat titta på de varumärken som ska förnyas under de nästkommande åren. I den senaste förädlingsprocessen tittade vi på de varumärken som skulle förnyas under 2014 och 2015 – totalt 2 750 registreringar.
Vårt mål var att rationalisera portföljen och att göra den mer kostnadseffektiv för kunden. Men samtidigt bevara skyddsomfånget och portföljens värde. Den viktigaste åtgärden i processen var att jämföra nationella registreringar med internationella registreringar, för att kartlägga vilka nationella registreringar som skulle kunna förfalla och ersättas med designering av det motsvarande landet i en internationell registrering. Eftersom att SKF är en av Sveriges största varumärkesinnehavare är detta en stor uppgift, men också en uppgift som kan skapa stora kostnadsbesparingar för kunden.
Den senaste förädlingsprocessen ledde till en rad namnbyten, anteckningar om senioritet och nya designeringar. Samtidigt beslutades det att många nationella varumärken inte ska förnyas.
Med våra högkvalificerade och välutbildade assistenter, som arbetar med våra jurister i våra kundteam, kan vi utföra dessa typer av åtgärder för våra kunder på ett kostnadseffektivt sätt.
"Med våra högkvalificerade och välutbildade assistenter, som arbetar med våra jurister i våra kundteam, kan vi utföra dessa typer av åtgärder för våra kunder på ett kostnadseffektivt sätt."
SKF AB
Teknik
Urban agriculture
Värdering
Varumärke
Undersökningar
Due Diligence
Plantagon International AB är verksamma inom sektorn ”urban agriculture” och är världsledande inom vertikal odling. Deras vertikala växthus ska kunna minska behovet av transporter och energianvändning, vatten och bekämpningsmedel, och ta vara på utsläpp av koldioxid CO2, och spillvärme från bostäder, industri och kontor. Plantagon är ett svenskt bolag i grunden, men deras koncept skapar störst nytta i mångmiljonstäder med hög befolkningstäthet, framförallt i Asien.
Plantagon är ett växande innovationsföretag som ännu saknar etablerade intäktsströmmar. Traditionella metoder för värdering som är baserade på kassaflöde fungerar därför inte i denna typ av bolag där tillgångarna huvudsakligen är immateriella. Plantagons största tillgång är dess immaterialrättsportfölj, och det är denna portfölj som ligger till grund för bolagets värde.
Plantagon ville använda sin immaterialrättsportfölj som underlag för ytterligare finansiering. Vi har tidigare värderat Plantagons patentportfölj (läs mer här). Men det saknades ett fastställt värde för Plantagons varumärke.
Vi genomförde varumärkesvärderingen utifrån Svensk Standard SS-ISO 10668:2010 (Brand valuation – Requirements for monetary brand valuation (ISO 10668:2010, IDT)). Värdet beräknas enligt standarden genom tre parallella analyser; en finansiell-, en juridisk- och en marknadsanalys. Den finansiella analysen kan göras utifrån aningen avkastnings-, marknads- eller kostnadsvärdering, och för Plantagon valdes kostnadsvärdering då varken avkastnings- eller marknadsvärdering hade gett ett rättvisande värde. Den juridiska analysen utreder både ägandefrågor och frågor kring det varumärkesrättsliga skyddet, så som registreringar, särskiljningsförmåga, konkurrerande rättigheter, eventuella pågående tvister osv. Marknadsanalysen undersöker prognos av marknadsstorlek, beteendemässiga faktorer och varumärkets kommunikativa styrka. Standarden ställer också särskilda krav kring transparens, validitet, reliabilitet, definition, syfte och värdekoncept. Materialet till värderingen samlade vi in genom intervjuer med nyckelpersoner, databassökningar, genomgång av interna styrdokument samt andra externa källor.
Genom vår strategiska metod och våra upparbetade samarbeten kunde vi fastställa ett värde för varumärket inom ett smalt spann, baserat på finansiell information justerat utifrån juridiska och marknadsrelaterade styrkor och svagheter.
Plantagon kunde efter vår värdering belysa en tidigare dold tillgång och använda denna som underlag för kommande kapitalanskaffning samt som underlag för framtida strategiska överväganden.
"Plantagon kunde efter vår värdering belysa en tidigare dold tillgång och använda denna som underlag för kommande kapitalanskaffning samt som underlag för framtida strategiska överväganden"
maj 2017
Plantagon International AB
Urban agriculture
Managing Partner
Managing Director
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 52
Fordon
Undersökningar
Digital juridik
Domännamn
Förhandlingar
Transaktioner
Saab Automobile Parts AB var det tidigare namnet på ett globalt reservdels- och logistikföretag. Företaget har varit verksamt i över 60 år och marknadsför, säljer och distribuerar Saab Original reservdelar i över 60 länder.
Reservdelsföretaget planerade att expandera såväl kundbas som produktsortiment till att omfatta reservdelar till andra bilmärken än Saab. Dessutom skulle företaget börja leverera logistik- och tekniktjänster. För att lyckas med detta valde de att byta namn till Orio AB.
Vid ett namnbyte av ett företag är det mycket som måste bli rätt. Det nya namnet måste kunna användas på alla relevanta marknader, inklusive internet. Därför krävs det att man har domännamnen i åtanke redan tidigt i processen. .COM är en hårt konkurrensutsatt toppdomän där det ofta kan vara svårt att hitta lediga domännamn. Ibland, som i detta fall, är tillgången till domännamnen direkt avgörande och det är därför viktigt att tillgångarna säkras i rätt ordning och vid rätt tillfälle.
Vid namnbyten gäller det att agera proaktivt. Gällande domännamnen gjorde vi undersökningar kring alla nya namnförslag för att fastställa deras gångbarhet på internet. Resultatet av undersökningarna återkopplade vi till kunden som sedan kunde fatta sitt beslut. När kunden sedan gjort sitt val av varumärke skapade vi en strategi för domänportföljen. Vi assisterade med registrering, förhandling och överföring av ett antal utvalda domännamn.
En del domännamn var lediga och kunde registreras direkt, andra var vi tvungna att förhandla oss till. .COM-domänen var den svåraste domänen att säkra, eftersom det är den mest populära toppdomänen och många domännamn redan är upptagna. Därför har en omfattande andrahandsmarknad växt fram. I detta fall var .COM redan upptagen men efter förhandlingar med innehavaren kunde vi överta domänen.
Det nya företaget Orio AB har nu ett antal strategiska domännamn i sin IP-portfölj som tillsammans skapar goda förutsättningar till en stark närvaro på internet. Vi hanterade även varumärkesfrågorna kopplade till namnbytet. Framgent utför vi domännamnsbevakning i över 220 toppdomäner efter nya domännamn som ligger nära de vi har registrerat för Orio:s räkning. Syftet är att upptäcka eventuella intrång i god tid för att kunna agera på dessa.
"Vid ett namnbyte är det viktigt att tidigt tänka på domännamn. Det påverkar så väl namnval som skyddsomfång på internet."
Saab Automobile Parts AB (numera Orio AB)
Fordon
Deputy Head of Law and Trademark Dept.
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 91
Belysning
Affärsintegration
Undersökningar
Affärsintegration
Varumärke
Aktivitetsutvärdering
Aura Light International AB tillhandahåller belysning till företagskunder som är energieffektiv, ekonomisk och miljövänlig, med lång livslängd och hög kvalitet. Företaget är grundat 1930 och omsätter årligenca 70 miljoner Euro. Huvudkontoret ligger i Sverige och man finns även representerade med lokalkontor i ytterligare elva länder. Företagets mål är att bli världsledande inom sin bransch.
2012 stod Aura Light inför ett arbete att förändra sin grafiska identitet och sitt varumärke, de skulle göra en re-branding av företaget. Målet var att bättre anpassa sig till marknaden och skapa en identitet som bättre speglade framtidens belysningslösningar.
Aura Light verkar i en hårt konkurrensutsatt bransch och på en global marknad, vilket gör att deras IP-tillgångar spelar en viktig roll i deras strategiska expansion. Vår uppgift var att se till att deras IP fortsatt skapade konkurrensfördelar och bidrog till företagets framgång, även efter deras re-branding. Att förändra ett företags utseende är en omfattande och kostsam process så det är viktigt att minimera risken i samband med projektet.
Aura Light anlitade en designbyrå för att ta fram förslag på ny grafisk identitet och ny logotype, utifrån genomförda marknadsundersökningar. Från designbyrån fick vi tre förslag att utvärdera. Vi inledde ett strategiskt arbete med kompletterande juridiska förundersökningar och analyser för att se vilket av dessa förslag som skulle skapa bäst förutsättningar för framtiden. För att eliminera framtida problem och skapa maximalt handlingsutrymme för Aura Light undersökte vi befintliga rättigheter hos konkurrenter och återförsäljare på samtliga Aura Lights nuvarande och framtida marknader. Därefter analyserade vi resultatet och kom fram till att ett av de tre förslagen var betydligt starkare än de andra två. Det vinnande förslaget presenterades för Aura Lights styrelse, som inom kort antog det.
Steg två i processen för oss var att komplettera befintliga IP-tillgångar med nya utifrån den nya grafiska identiteten. Tillsammans gick vi igenom aktuella marknader avseende försäljning, produktion och transit, och lade upp en strategi för juridisk registrering. Tack vare det proaktiva förarbetet har Aura Light idag sin nya identitet skyddad på en global marknad.
"Genom ett nära samarbete med Groth & Co i ett tidigt skede och med deras juridiska förundersökningar och analyser säkrade vi projektets framgång och skapade IP-tillgångar för framtiden."
Aura Light International AB
Belysning
Infrastruktur
Undersökningar
Frihet att agera
Affärsintegration
Patent
Tvist & Process
Enforcement
Förhandlingar
Aktivitetsutvärdering
Vår kund arbetar med stora infrastrukturprojekt i hela Sverige.
Kunden erhöll ett varningsbrev från en konkurrent som påstod att vår kund gjorde intrång i ett av deras befintliga patent. Varningsbrevet innehöll hänvisning till det aktuella patentet och en uppmaning till vår kund att omedelbart upphöra med det påstådda intrånget. Varningsbrevet som var utarbetat av en jurist på en välrenommerad patentbyrå innehöll även hot om domstolsförfarande och skadeståndsanspråk, men även ett ”erbjudande” om en överenskommelse, baserad på en stor ersättning från vår kund till patenthavaren.
Efter noggranna strategiska överväganden kom vi fram till att ifrågasätta det aktuella patentets giltighet. Istället för att ”köpa sig fri” eller bemöta varningsbrevet gjorde vi därför noggranna undersökningar av motpartens patent. Vårt mål var naturligtvis att hitta känd teknik vid tidpunkten för patentets beviljande, som vi kunde använda för att ogiltigförklara motpartens patent, och därmed också göra varningsbrevet verkningslöst.
Med vår kompetens att göra validitetsgranskningar in-house och vår förmåga att analysera resultatet av en sådan undersökning lyckades vi hitta relevant information som var känd innan motpartens patent beviljades. Detta innebär att motpartens patent hade godkänts på felaktiga grunder och därför saknade rättslig verkan. Patentet nådde helt enkelt inte upp till det nyhetskrav som ställs för att erhålla ensamrätt på en teknisk lösning, dvs ett patent.
Vi konfronterade motparten med vår analys, varpå motparten lade ner den aktuella patentfamiljen, dvs inte enbart det svenska patentet, liksom kravet om ersättning från vår kund. Vår kund kan obehindrat använda sin teknologi, utan att riskera skadeståndsanspråk från konkurrenten.
"Med hjälp av kreativitet och noggranna analyser av känd teknik kunde vi visa att motpartens patent är ogiltigt"
Anonym
Infrastruktur
Konsumentprodukter
Tullingripande
Varumärke
Avtal
Henkel tillverkar och säljer produkten OSiS+ DUST IT genom sitt dotterbolag Schwarzkopf. OSiS+ DUST IT är ett lätt pulver som används för att ge håret extra volym och stadga. Produkten är väldigt framgångsrik på den svenska marknaden och en av de viktigaste kanalerna för försäljning är via professionella frisörer och hårsalonger.
Henkel fick problem med att piratkopierade varor, i synnerhet OSiS+ DUST IT, importerades till Sverige. En stor del av dessa var adresserade till professionella frisörer. Vissa av de piratkopierade varorna var av så dålig kvalitet att de skulle kunna orsaka skador.
Genom att anmäla en tullbevakning och genom ett nära samarbete med berörda tulltjänstemän lyckades vi stoppa många av de piratkopierade varor som kom in i landet. Tillsammans med Henkel såg vi också till att hålla kvar misstänkta varor och kontakta de importörer som beställt piratkopiorna. Allt detta för att snabbt förhindra att dessa potentiellt farliga varor kommer ut på marknaden. Genom vårt gemensamma arbete har vi lyckats att drastiskt minska importen av piratkopierade varor för Henkel. Vad som är ännu mer betydelsefullt är att importen av piratkopierade varor till professionella frisörer i princip har upphört helt.
"Genom tullbevakning har vi lyckats att drastiskt minska importen av piratkopierade varor för Henkel."
Henkel AG & Co. KGaA och Schwarzkopf Professional Henkel Norden AB
Konsumentprodukter
Managing Partner
Managing Director
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 52
Life Science
Namnskapande
Undersökningar
Varumärke
Internationellt
Nycomed är ett läkemedelsföretag som är grundat i Norge 1874 och idag ägs av den japanska läkemedelskoncernen Takeda Pharmaceutical. Företagets fokus finns inom terapeutiska områden som metabola sjukdomar, benskörhet, onkologi, hjärta/kärl, CNS-sjukdomar, inflammatoriska och immunologiska sjukdomar, lungsjukdomar och smärta. Idag är företaget verksamt i 70 länder och rankas som nummer 12 i världen inom försäljning av receptbelagda läkemedel.
Groth & Co har ett unikt samarbete med vårt namnskapande systerföretag Skriptor. Tillsammans kan vi skapa varumärken som är kommersiellt gångbara och slagkraftiga ur ett juridiskt perspektiv.
Att ta fram nya läkemedel tar normalt sett 10 till 12 år och är en resurskrävande process. Det är därför av största vikt att säkra Return On Invesment genom immaterialrätt, och på så sätt optimera den gjorda investeringen. I slutet av 2009 stod Nycomed redo att lansera en ny medicin mot benskörhet i form av en brustablett som löses upp i vatten. Skriptor och Groth & Co fick uppdraget att skapa en IP-tillgång i form av ett varumärke för en global marknad.
Genom en strukturerad och strategisk metod skapades 600 namnförslag. Dessa blev snabbt 125 som sedan blev 25 stycken. De 25 namnförslagen gick igenom noggranna analyser på 35 utvalda marknader. Namnen skulle fungera lingvistiskt på alla berörda språk, vara registrerbara i alla länder och kunna bli godkända hos läkemedelsmyndigheterna i både USA och Europa. Ur denna process föll valet på Steovess – ett varumärke starkt ur både kommunikativt och juridiskt perspektiv, redo att användas på 35 marknader.
"Groth & Co och Skriptor kan tillsammans skapa varumärken som är kommersiellt gångbara och slagkraftiga ur ett juridiskt perspektiv."
Nycomed GmbH
Life Science
Managing Partner
Managing Director
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 52
Urban agriculture
Affärsintegration
Aktivitetsplan
Affärsintegration
Due Diligence
Frihet att agera
Affärsintegration
Nuläge
Undersökningar
Plantagon International AB grundades för att möta utmaningen med att producera mat för jordens ökande befolkning. 2050 beräknas 80% av jordens befolkning leva i storstäder. Plantagons konceptet går ut på att odla i stadsmiljö, dvs att producera och leverera färska grödor där konsumenten finns. Plantagon är verksamma inom sektorn ”urban agriculture” och är världsledande inom vertikal odling. Deras vertikala växthus ska kunna minska behovet av energi, vatten och bekämpningsmedel, och ta vara på utsläpp av koldioxid, CO2, och spillvärme från bostäder och industri. Plantagon har vunnit åtskilliga priser och har nyligen blivit utsett av Red Herring Top 100 Global Award till ett av världens mest innovativa företag.
Plantagon insåg att man behövde en strategisk rådgivare inom immaterialrätt för att omvandla den egna visionen om urban odling, och kunskapskapitalet som är knutet till detta, till värdefulla tillgångar. Dessa tillgångar ska säkerställa fortlevnaden av bolaget och visionen.
Groth & Co tillhandahöll såväl strategisk som taktisk rådgivning till Plantagon och säkerställde att IP blev en naturlig del av Plantagons affärsstrategi för global expansion. Genom ett målinriktat strategiskt IP-arbete stärkte vi projektets framtida framgång globalt. Ett långsiktigt internationellt samarbete, med exempelvis Kina, Indien och Singapore skapade grunden för ett lyckat framtidscenario. Fortsättningsvis assisterar vi Plantagon kring tillgångar, förvaltning, optimering och utvärdering.
"IP blev en naturlig del av Plantagons affärsstrategi för global expansion."
Plantagon International AB
Urban agriculture
Managing Partner
Managing Director
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 52
Life Science
Varumärke
Aktivitetsplan
Kundportal
Anteckning
Portföljförädling
Internationellt
Det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer köpte dåvarande Pharmacia år 2002 och tog därmed över en omfattande och mycket värdefull IP-portfölj. Pfizer blev i och med uppköpet världens största läkemedelsföretag.
I samband med köpet behövde Pfizer registrera sig som innehavare av de nyköpta IP-tillgångarna hos lokala varumärkesmyndigheter i 130 länder. Det innebar att 24 468 tillgångar skulle hanteras på en global marknad. Vi på Groth & Co fick uppdraget att koordinera och genomföra samtliga ändringar.
Genom vårt internationella nätverk av samarbetspartner skapade vi ett globalt team av lokala IP-byråer. Genom noggrann koordinering, egenutvecklade verktyg och centrala instruktioner från vår sida fick varje lokal byrå uppdraget att utföra ändringarna på sin marknad. Allt lokalt utfört arbete koordinerades och kontrollerades av oss innan det rapporterades till Pfizer. Projekt innefattade tusentals officiella dokument, och varje marknad har också sitt individuella regelverk som vi var tvungna att agera utifrån. Ett så här omfattande arbete görs för att säkerställa den globala kontrollen och värdet av tillgångarna. Genom vårt gemensamma arbete kunde Pfizer stärka och optimera sin totala IP-portfölj.
"24 468 förvärvade IP-tillgångar skulle koordineras i 130 länder."
Pfizer Inc.
Life Science
Stålindustri
Tvist & Process
Internationellt
Varumärke
SSAB är en ledande producent av höghållfast stål. Produktion sker i Sverige och i USA. I Kina sker bearbetning och färdigställande av de olika stålprodukterna. SSAB har omkring 9000 anställda i 45 länder och produkterna säljs i hela världen.
En av SSAB:s mest värdefulla IP-tillgångar är varumärket HARDOX®, ett världsledande slitstål.
Under första halvan av 2012 började klagomål på stålets kvalitet komma in från missnöjda kunder i Kina. Genom omfattande förundersökningsarbete och laboratorieanalyser konstaterades att stålet kom från ett annat företag. Företaget producerade och sålde olovligen ett lågkvalitativt slitstål under SSAB:s varumärke HARDOX®.
För att omedelbart sätta stopp för detta varumärkesintrång och hindra att piratkopierade varor nådde marknaden lämnade Groth & Co in en så kallad AIC-action (ett förenklat domstolsförförande) till de kinesiska myndigheterna. Detta uppmärksammades allmänt och ledde till en minskning av piratkopierade varor på marknaden.
Genom närvaro på den kinesiska marknaden med kinesisktalande medarbetare, har vi möjlighet till täta relationer och enkel kommunikation med myndigheter och branschkollegor. Vilket bidrar ett bättre samarbete mellan Europa och Kina.
"Genom närvaro på den kinesiska marknaden med kinesisktalande medarbetare har vi möjlighet till täta relationer och enkel kommunikation med myndigheter och branschkollegor."
Managing Partner
Managing Director
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 52
Konsumentprodukter
Tvist & Process
Design
Undersökningar
Sedan 2002 har man kunnat registrera en tillgång i form av designskydd som gäller i hela EU. Fram till 2010 hade ännu inget ärende överklagats hela vägen upp till den högsta instansen; EU-domstolens Tribunalen. Det innebar att det fortfarande fanns en viss osäkerhet kring designskyddets styrka och omfång. Speciellt då många av medlemsländera i EU ofta dömde olika i de case som tidigare hanterats. Det gällde fram till caset mellan spanska företaget Promer, företrätt av Groth & Co i Alicante, och PepsiCo tog upp av EU-domstolen mars 2011.
Caset gällde Pogs eller Tazos. En typ av leksak formad som ett stort mynt gjord av plast, kartong eller aluminium med färgglada tryck på. Med dessa diskar tävlar man med varandra med målet att vinna den andres diskar. PepsiCo började distribuera diskar under namnet Tazos genom sitt dotterbolag FritoLay. Promer hade dock sedan tidigare en designregistrering för en liknande disk, och hade även vid tillfälle approcherat PepsiCo för att sälja konceptet till dem.
Denna rättsprocess pågick från 2003 och har gått igenom OHIM:s invändningsavdelning, EU:s besvärskammare och avslutningsvis EU-domstolens Tribunalen. Genom argumentation och djup kännedom kring senaste rättspraxis inom EU gick Groth & Co’s kund Promer segrande ur förhandlingarna. EU-domstolen hävde PepsiCo:s registrering.
"Fram till 2010 fanns fortfarande en viss osäkerhet kring designskyddets styrka och omfång inom EU."
Grupo Promer Mon-Graphic S.A.
Konsumentprodukter
Managing Partner
Managing Director
European Trademark and Design Attorney
+46 8 729 91 52
Stockholm
Huvudkontor
Alicante
München
Shanghai