Storbritannien 05 Mar 2020

UK säger nej till UPC (pga. Brexit)

Storbritannien har lämnat beskedet att, då de lämnar EU i och med Brexit, kommer de heller inte att delta i projektet med ett gemensamt patentsystem för hela EU känt som UPC och UP.

Unified Patent Court, UPC, är en tilltänkt patentdomstol för samtliga EU-länder. I samband med UPC är tanken också att ett nytt patent som täcker hela EU, ska införas; European patent with unitary effect, EPUE, men mer känt som Unitary patent, UP. UPC och UP har varit på gång sedan slutet av 2012, men projektet har kantats av motgångar och förseningar – inte minst på grund av Brexit och en komplicerad rättstvist i den tyska förvaltningsdomstolen.

När resultatet av folkomröstningen den 23 juni 2016 blev att Storbritannien skulle lämna EU, var det många som trodde att landet också skulle lämna samarbetet kring UPC. Men trots valresultatet valde Storbritannien att ratificera UPC, och den brittiska regeringens linje har hittills varit att Storbritannien önskar delta i samarbetet.

27 februari 2020 kom dock ett uttalande från en talesperson för den brittiska premiärministern, som bekräftar att Storbritannien nu lämnar samarbetet kring UPC:

“I can confirm that the UK will not be seeking involvement in the UP/UPC system. Participating in a court that applies EU law and bound by the CJEU [Court of Justice of the European Union] is inconsistent with our aims of becoming an independent self-governing nation.”

Även om beskedet går emot Storbritanniens tidigare hållning i frågan, var det knappast oväntat. Artikel 20 i avtalet om UPC säger att UPC “shall apply Union law in its entirety and shall respect its primacy”.

 

Andra nyheter

 • Sverige 14 Sep 2022

  Med fondpengar – skydda dina IP-rättigheter

  Läs mer

 • Sverige 24 Aug 2022

  Välkommen Cao – vår nya European Patent...

  Läs mer

 • Sverige 07 Jul 2022

  Välkommen Christina!

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi