Sverige 03 Sep 2020

Accumulate förlorar patenttvist mot BankID och går i konkurs

Efter en länge pågående patenttvist angående appen BankID har nu den 1 juni 2020 domen fallit i Patent- och marknadsdomstolen, PMD. Domstolen gick på BankID:s linje och ogillade Accumulates samtliga anklagelser. Därmed dömdes Accumulate att betala bägge parters juridiska kostnader på totalt 13,7 miljoner kronor, varefter företaget har begärt sig i konkurs.

Det svenska företaget Accumulate har haft en dispyt sedan 2010 med företaget Finansiell ID-Teknik (BID) som ägs av sju svenska banker. Accumulate har utvecklat patentskyddad teknik för mobila säkerhetslösningar, som man hävdar att Finansiell ID-Teknik har använt sig av i sin populära mobilapplikation Mobilt BankID som idag används av ca 92% av Sveriges befolkning. Accumulate menar att BID runt 2010 fick se Accumulates teknik och därefter tog den och applicerade i sin egen utveckling. BID hävdar att deras teknik är egenutvecklad.  

2017 stämde Accumulate BID för patentintrång, sekretessbrott och stöld av företagshemligheter.  Det finansiella kravet i stämningsansökan uppgick till drygt 6 miljarder kronor på grund av skadestånd och uteblivna licensavgifter.

PMD konstaterar i sin dom att det finns vissa likheter mellan teknikerna men enligt deras bedömning har det inte skett någon ”flagrant kopiering”. Accumulate har heller inte lyckats bevisa att företagshemligheter stulits. Därmed ogillades samtliga anklagelser från Accumulate som istället dömdes till att betala 13,7 miljoner i juridiska kostnader.

Som ett resultat av domen har Accumulate begärt sig själva i konkurs.

Andra nyheter

 • Sverige 23 Jun 2022

  Framgång för ATG om Trav & Galopp

  Läs mer

 • Sverige 16 Jun 2022

  Trademark Prosecution Firm of the Year i Sverig...

  Läs mer

 • Worldwide 09 Jun 2022

  Camilla Hamrin igen en av ”Top 250 Women in I...

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi