Sverige 24 Nov 2020

Årets julklapp blir stormköket – 128 år gammal uppfinning!

Varje år utser HUI, Handelns utredningsinstitut, årets julklapp. Utmärkelsen är tänkt att spegla samtiden, snarare än framtiden. I år söker man sig till den egna naturen och vill gärna vistas i skog och mark. Ett mycket praktiskt redskap är då stormköket. Det allra första lämnade Groth & Co in patentansökan för och fick namnet Primus®.

År 2020 har inte liknat något annat år. Svenskarna, likt de flesta andra människor på vår planet, har fått anpassa sig efter en ny situation där till exempel resandet, och i synnerhet utlandsresor, fick stå tillbaka. Man har istället sökt sig ut till naturen i sitt närområde, eller åtminstone inom landets gränser. Man har återupptäckt det storslagna i att vandra i skog, mark och fjäll. Vad är då lämpligare att ha med sig om inte ett stormkök? En banbrytande uppfinning för att kunna laga mat och värma sig och som blivit mycket populärt.

Det första sotfria fotogenköket konstruerades 1892 och fick namnet Primus®. F.W. Lindqvists står bakom konstruktionen som revolutionerade möjligheterna att koka, värma och lysa på resande fot. Groth & Co hanterade patentansökan för det allra första stormköket, men även många andra patentansökningar för företaget Primus. Vi lämnade också in flertalet varumärkesansökningar för företaget, bland annat en för just Primus® 1906.” Idag, över 128 år senare är Primus fortfarande en av Sveriges ledande tillverkare av alla typer av campingkök, från gaskök till multifuel-kök och campingmodeller med flera kokytor.

Sedan starten har Primus varit ett begrepp inom området för friluftsliv och vandring. Roald Amundsen hade med sig ett kök från Primus i packningen när han var den förste att nå Sydpolen den 14 december 1911. Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay använde Primus på Mount Everest när de nådde toppen den 29 maj 1953.

Läs mer om Primus och andra uppfinningar i vårt digitala museum

Andra nyheter

 • Sverige 23 Jun 2022

  Framgång för ATG om Trav & Galopp

  Läs mer

 • Sverige 16 Jun 2022

  Trademark Prosecution Firm of the Year i Sverig...

  Läs mer

 • Worldwide 09 Jun 2022

  Camilla Hamrin igen en av ”Top 250 Women in I...

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi