Milano 05 Mar 2019

Banksy försvarar sitt varumärke i domstol för första gången

Banksys företag Pest Control har stämt ett italienskt företag för att ha sålt icke godkända Banksy-produkter i samband med en konstutställning. En domstol i Milano har i ett förhandsavgörande beordrat företaget att sluta sälja de aktuella produkterna. Detta är förmodligen första gången som konstnären har gått till domstol för att försvara sin värdefulla immaterialrätt.

Banksy är en av världens mest kända, men samtidigt okända, gatukonstnär. Han har tidigare sagt att ”copyright is for losers” trots att otillåten kopiering av hans verk är vida utbrett. Men Banksy är inte omedveten om problemet. Han har startat företaget Pest Control som arbetar med att autentisera Banksy-konst och hantera relaterad immaterialrätt.

En utställning som heter ”A Visual Protest. The Art of Banksy” visas  för närvarande (fram till april 2019) på Mudec Museum i Milano. Utställningen visar autentiska Banksy-verk. Men i anslutning till utställningen fanns det obehöriga Banksy-produkter tillverkade av arrangören till försäljning. Till exempel tidskrifter, suddgummin, vykort, anteckningsböcker och dagböcker. I detta fall använde Pest Control varumärket BANKSY för att försöka stoppa försäljning av icke godkända produkter med Bankys namn på, och användningen av Banksys bilder i marknadsföringsmaterial som produceras av utställningens arrangör.

I sitt förhandsavgörande menade domstolen att de aktuella sålda produkterna utgjorde varumärkesintrång och skulle sluta säljas. Däremot tyckte domstolen inte att arrangörerna gjorde något fel när de använde Banksys namn och bilder i marknadsföringsmaterialet. Domstolen betonade att användningen av Banksys konst i sådant material är informativt och nödvändigt för att beskriva innehållet i utställningen.

Bild: Girl with Balloon av Banksy

Andra nyheter

 • Stockholm 05 Oct 2021

  UNICEF väljer Stockholm för sitt innovationsk...

  Läs mer

 • Förenade Arabemiraten 30 Sep 2021

  Förenade Arabemiraten ansluter sig till Madrid...

  Läs mer

 • Worldwide 28 Sep 2021

  Sverige – fortsatt i topp!

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi