Worldwide 27 Oct 2021

Black Sabbath-medlem fick fossil uppkallad efter sig

En grupp forskare vid geologiska institutionen vid Lunds universitet har namngivit en rysk fiskfossil efter gitarristen Tony Iommi i det brittiska bandet Black Sabbath. Namnet blev Drepanoistodus iommii.

Forskarna är heavy metal-fans och menar att Black Sabbath är urmodern till hela heavy metal-genren. På så sätt hedrar dom både gitarristen och genren.

Drepanoistodus iommii kallas numera den nyupptäckta arten av konodont, som beskrivs som en sorts käklösa, ål-liknande, urtidsfiskar som fanns för ca 469 miljoner år sedan, i den geologiska perioden Ordovicium.

-Som namnskapare tycker jag att valet av namn är kreativt och roligt, i synnerhet inom det vetenskapliga området. Namnskapandet blir ofta bättre när man vågar släppa konventionella regler och låter inspirationen ta dig någon annanstans, säger Kristina Björnerstedt, namnkonsult och VD på Skriptor Zigila.

Tony (Anthony) Iommi var med och bildade Black Sabbath i slutet av 1960-talet tillsammans med Ozzy Osbourne, Geezer Butler och Bill Ward. Bandet har genomgått medlemsbyten, men Tony Iommi var den ende fasta medlemmen under Black Sabbaths nästan 50 år som aktiva. Nu är han redo att spela på nästa soloalbum av Black Sabbath-bandkamraten och sångaren Ozzy Osbourne.

Bild: Tony Iommi, Black Sabbath at Lollapalooza 2012. The image is partly cropped. Shane Hirschman, CC BY-SA 2.0.

Andra nyheter

 • Sverige 14 Sep 2022

  Med fondpengar – skydda dina IP-rättigheter

  Läs mer

 • Sverige 24 Aug 2022

  Välkommen Cao – vår nya European Patent...

  Läs mer

 • Sverige 07 Jul 2022

  Välkommen Christina!

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi