EU 18 Oct 2019

Brexit – så påverkas varumärken, design och patent

UPPDATERING 2020-02-14: Nu vet vi mer om processen efter Brexit. Läs gärna den uppdaterade informationen: Så påverkar Brexit era EU-varumärken

 

Mycket tyder på att Brexit kommer att ske inom en inte allt för avlägsen framtid och att Storbritannien då lämnar EU. Resultatet av utträdet kommer sannolikt att ha en viss påverkan på immateriella rättigheter inom EU. Tre system kan komma att påverkas av Storbritanniens utträde: EU:s varumärkessystem, EU:s designregistreringssystem, och det kommande enhetliga patentsystemet (Unitary Patent System).

 

Varumärken

Efter Brexit så kommer nya EU-varumärken inte att omfatta Storbritannien. Vill man ha ett varumärke som omfattar Storbritannien måste man därför ansöka nationellt i Storbritannien.

För registrerade EU-varumärken kommer det brittiska patentverket att på utträdesdagen skapa motsvarande nationella varumärken i Storbritannien. Det nya nationella varumärket kommer att ha samma legala status som det ursprungliga EU-varumärket gällande ansökningsdatum, prioritet, senioritet etc. Detta kommer att göras automatiskt utan kostnad och ingen åtgärd behövs från varumärkesinnehavarna.

För pågående EU-varumärkesansökningar krävs däremot åtgärd. Då kommer det sökande företaget att kunna ansöka om att registrera ett jämförbart brittiskt varumärke inom nio månader efter utträdesdagen. Därigenom också behålla det tidigare ansökningsdatumet för den pågående EU-ansökan. Den brittiska ansökan måste dock vara för samma varumärke samt varor och tjänster som EU-ansökan.

 

Design

Efter Brexit så kommer nya EU-designregistreringar inte att omfatta Storbritannien. Vill man ha ett designskydd som omfattar Storbritannien måste man därför ansöka nationellt i Storbritannien.

Likt varumärken ovan kommer dock designregistreringar inom EU att automatiskt omvandlas till nationella registreringar i Storbritannien. Samma gäller för internationella designregistreringar som designerats EU genom Haagöverenskommelsen.

 

Patent

Då det ännu inte finns någon överenskommelse om EU-patent (Unitary Patent System) påverkas inte patenträttigheter av Brexit.

Andra nyheter

 • Sverige 23 Jun 2022

  Framgång för ATG om Trav & Galopp

  Läs mer

 • Sverige 16 Jun 2022

  Trademark Prosecution Firm of the Year i Sverig...

  Läs mer

 • Worldwide 09 Jun 2022

  Camilla Hamrin igen en av ”Top 250 Women in I...

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi