Worldwide 06 Mar 2014

FN:s kampanj: ”Counterfeit: Don’t buy into organized crime”

Den 14 januari 2014 lanserades en ny global kampanj av FN för att öka medvetenheten om förfalskade varor och deras koppling till den gränsöverskridande organiserade brottsligheten.

FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott (United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC) ligger bakom kampanjen ”Counterfeit: Don’t buy into organized crime”. Kampanjen är uppbyggd kring ett nytt samhällsinformationutskick, ”Look Behind”, som gått ut i media och kommer att visas på flera internationella tv-stationer från januari och framåt. I kampanjen informeras konsumenter om att köp av piratkopior kan finansiera organiserade kriminella grupper, kan sätta konsumenternas hälsa och säkerhet på spel och kan bidra till andra etiska och miljömässiga problem.

Kampanjen uppmanar konsumenter att tänka på vem och vad som ligger bakom produktionen av piratkopierade varor i ett försök att öka förståelsen för de skiftande konsekvenserna av denna illegala handel som varje år uppgår till runt 250 miljarder dollar. Med en kombination av höga vinster och låga straff för de som piratkopierar och en större social tolerans jämfört med andra brott, är olaglig handel med piratkopierade varor ett attraktivt alternativt sätt att tjäna pengar på för organiserade kriminella grupper. Försäljning av piratkopierade varor förekommer i dagsläget i extrema kvantiteter både genom vanliga butiker men också via internetförsäljning.

Enligt kampanjen är piratkopiering ett brott som påverkar hela samhället. Från den ibland olagliga och oetiska arbetskraft som används för att tillverka piratkopiorna, till de skadliga och potentiellt dödliga faror knutna till dessa varor (exempelvis läkemedel, bildelar, kemiska medel). Faktum är också att piratkopiering har samband med och finansierar annan organiserad brottslig verksamhet (t.ex. genom pengatvätt). Ökad medvetenhet är ett viktigt steg i kampen mot denna olagliga verksamhet. När allmänheten är medveten om de konsekvenser som piratkopiering medför är de mycket mindre benägna att köpa piratkopior och därmed oavsiktligt finansiera organiserad brottslighet.

Allmänheten uppmanas att aktivt stödja kampanjen och att hjälpa till med att öka medvetenheten om de kopplingar till organiserad brottslighet som finns. Kampanjen upplyser även om de övriga oetiska aspekterna av den olagliga piratkopieringsverksamheten.

Besök www.unodc.org/counterfeit/ för mer information om kampanjen.

Se även Vad du betalar för för ytterligare information om piratkopiering.

Andra nyheter

 • Sverige 23 Jun 2022

  Framgång för ATG om Trav & Galopp

  Läs mer

 • Sverige 16 Jun 2022

  Trademark Prosecution Firm of the Year i Sverig...

  Läs mer

 • Worldwide 09 Jun 2022

  Camilla Hamrin igen en av ”Top 250 Women in I...

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi