USA 19 Jun 2017

Gene Simmons vill varumärkesskydda handgest

Gene Simmons vill varumärkesskydda djävulstecknet. Kiss-basisten hävdar att han var först med att använda den populära handgesten och har därför lämnat in en varumärkesansökan i USA.

Det så kallade djävulstecknet är en handgest som har kommit att bli nästan synonymt med heavy metal. Genom att hålla långfingret och ringfingret mot handflatan samtidigt som pekfingret och lillfingret är sträckta bildar handen vad som kan se ut som två horn. Gene Simmons påstår att han var först med att använda gesten kommersiellt den 14 november 1974 – under bandets Hotter Than Hell-turné.

Simmons har lämnat in en varumärkesansökan till det amerikanska patentverket för att skydda gesten som varumärke inom underhållningsbranschen för musikkonserter.

Huruvida Simmons har rätt att få varumärkesskydd för gesten återstår att se. Det finns flera andra teorier om vem som gjorde tecknet känt inom rocken. Vissa hävdar att det var Ronnie James Dio (som ersatte Ozzy Osbourne i Black Sabbath) som gjorde gesten känd. Även John Lennon gör en liknande gest på omslaget till singeln Yellow Submarine från 1966. Nu är det upp till det amerikanska patentverket att göra sin bedömning.

TILLÄGG: Efter att denna nyhet publicerats hade Gene Simmons inom två veckor dragit tillbaka sin ansökan. Nu finns det spekulationer om huruvida det hela bara var en PR-kupp.

Andra nyheter

 • Stockholm 17 Jan 2022

  Groth & Co flyttar!

  Läs mer

 • Jamaica 17 Jan 2022

  Jamaica ansluter sig till Madridprotokollet

  Läs mer

 • Jamaica 13 Jan 2022

  Jamaica ansluter sig till Haag-systemet

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi