Indonesien 15 Feb 2016

IKEA förlorar rätten till sitt namn i Indonesien

Ett lokalt möbelföretag i Indonesien, Intan Khatulistiwa Esa Abadi, har genom domslut lyckats häva IKEA:s varumärkesregistrering. Hur ett lokalt företag lyckats stoppa ett så globalt välkänt företag som IKEA är det många som undrar.

Motiveringen till hävningen från Indonesiens högsta domstol anges vara att IKEA inte bedrivit någon kommersiell verksamhet tre år i följd efter man har registrerat sitt varumärke. IKEA fick sin registrering i Indonesien både 2006 och 2010 för bl a möbler och husgeråd. Dessa gjordes inför öppningen av varuhuset i Jakarta 2014.

PT Ratania Khatulistiwa, invändare och ägare av möbelföretaget, hade lämnat in sin ansökan 2013 men ännu ej fått den registrerad. Trots detta lyckades de häva IKEA:s registrering. Den indonesiska varumärkeslagen har användningstvång på tre år, medan det inom EU är fem år. Där finns också regler som sätter stopp för uppenbara snyltningar. Man undrar här huruvida domstolen gjort en skälig bedömning. Kanske beror det på att Intan Khatulistiwa Esa Abadi är ”världskänd” i hela Indonesien…?

Det återstår att se hur denna tvist kommer att lösas. Under tiden håller IKEA i Jakarta öppet…

 

Foto: IKEA Älmhult
Eget verk

Andra nyheter

 • Sverige 14 Sep 2022

  Med fondpengar – skydda dina IP-rättigheter

  Läs mer

 • Sverige 24 Aug 2022

  Välkommen Cao – vår nya European Patent...

  Läs mer

 • Sverige 07 Jul 2022

  Välkommen Christina!

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi