Sverige 18 Dec 2017

Immaterialrätt driver investeringar i spel

”Immaterialrätt driver investeringar i spel. Av 53 kända affärstransaktioner i den svenska spelbranschen mellan 2015-2017 berodde 68 % på att köparen var intresserad av säljarens immateriella rättigheter, IP, antingen ett befintligt framgångsrikt spel, eller ett koncept under utveckling. Under perioden har det genomförts affärer värda 51,8 miljarder i förvärv och investeringar i IP”. Detta enligt rapporten ”FAITH – Investeringar i globala digitala innehållsproducenter” utgiven av branschföreningen Dataspelsbranschen.

Den svenska dataspelsbranschen växer snabbt och har fördubblat sin omsättning på tre år. Under 2016 omsatte branschen 12,5 miljarder kronor och sysselsatte 4291 personer. Merparten av företagen är lönsamma och branschen redovisar en sammanlagd vinst för åttonde året i rad.

Rapporten FAITH, som finns att läsa i sin helhet här, konstaterar att ”den svenska branschen har byggts upp tack vare nyskapade IP:n och gott förvaltande av befintliga.” Varumärkena Minecraft, Candy Crush Saga och Battlefield är alla kommersiella framgångssagor som har skapats i Sverige och som bidragit kraftigt till respektive företags internationella succé.

Vidare konstaterar FAITH att ”Dataspel är både i sin form och användning immateriella. Trots det är kunskapen om immaterialrätt begränsad, både inom branschen men även i omvärlden: investerare och analytiker har svårt att värdera dataspelsföretags immateriella tillgångar. […] Bättre förståelse för immaterialrättens funktion i dataspelsföretag är en viktig faktor för fortsatt utveckling, tillväxt, investeringar och innovation.”

Avslutningsvis konstaterar FAITH att: ”Immateriella rättigheter är länken mellan kreativitet och ekonomi. Resultatet av det kreativa skapandet har inget ekonomiskt värde i sig självt. Det kräver ett juridiskt system av immateriella rättigheter för att kreativiteten ska kunna ge intäkter. […] I takt med att kunskapsekonomin växer fram, blir de immateriella rättigheternas roll viktigare. Dataspel är en bra illustration av det.”

Andra nyheter

 • Sverige 23 Jun 2022

  Framgång för ATG om Trav & Galopp

  Läs mer

 • Sverige 16 Jun 2022

  Trademark Prosecution Firm of the Year i Sverig...

  Läs mer

 • Worldwide 09 Jun 2022

  Camilla Hamrin igen en av ”Top 250 Women in I...

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi