Sverige 22 Oct 2020

Komiker frias i upphovsrättstvist – ”En svensk tiger” ansågs vara parodi

UPPDATERING 2020-11-02: Den friande domen kommer att överklagas – se uppdatering sista stycket om upphovsrättstvisten.

Var går gränsen mellan upphovsrätt och tillåten parodi? Skribenten och tillika satirikern Aron Flam anses inte ha gjort sig skyldig till intrång i upphovsrätten med sin uppmärksammade bok “Det här är en svensk tiger”. Detta enligt Patent- och marknadsdomstolen (PMD) som godtagit Flams förklaring att syftet endast varit att via parodi ifrågasätta det budskap som ”En Svensk Tiger” historiskt är förknippat med.

Boken ”Det här är en svensk tiger” är i korthet ett angrepp på Sveriges undfallenhet gentemot Nazityskland före och under andra världskriget. Aron Flam åtalades efter det att polisen beslagtagit ett antal av hans böcker. Enligt åklagaren skulle Flam olovligen ha använt sig av den upphovsrättsskyddade bilden ”En svensk tiger” på omslaget och genom detta med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten.

Originalverket ”En Svensk Tiger” skapades av Bertil Almqvist och består av en blågul-randig tiger samt orden ”En Svensk Tiger”. Efter Almqvists död är Stiftelsen Beredskapsmuseet innehavare av upphovsrätten till verket. Stiftelsen är målsägande i ärendet och var de som gjorde en polisanmälan om att intrång skett i upphovsrätten till verket. 

Åklagaren hänvisade till en rad publicerade bilder av verket ”En Svensk Tiger” på olika internetforum. Dessa bilder har, enligt åklagaren, olovligen publicerats av Aron Flam under några års tid. Bilderna har både avsett verket i ursprungligt skick, men även i ändrat skick. Enligt åklagaren har ändringarna främst bestått i att djuret i verket försetts med en armbindel prydd av hakkorset och gör s.k Hitlerhälsning. Aron Flam har nekat till anklagelserna och hävdat att omslaget till boken utgör satir på en historisk kampanj, och att den typen av parodi är tillåten.

Nu frias Aron Flam från åtalet om upphovsrättsbrott. Enligt domstolen utgör Flams tiger ”ett parodiskt inslag i hans kommunikation”. Den parodiska udden är ”inte riktad mot originalverket i första hand, utan snarare mot den symbolik som En Svensk Tiger har fått över tid”.

Domstolen konstaterar därför att användningen av tigern i detta fall ”faller under det så kallade parodiundantaget”. Undantaget innebär, förenklat, att det kan vara tillåtet att använda andras skyddade verk, exempelvis om det sker i ett förlöjligande syfte och på ett sätt som märkbart skiljer sig från originalverket.

Kammaråklagare David Ludvigsson har gjort en samlad bedömning av PMD:s dom och kommit fram till att saken bör prövas i högre instans, enligt ett pressmeddelande. Därmed kommer domen att överklagas till Patent och Marknadsöverdomstolen (PMÖD).

Bild ”En Svensk Tiger” av Bertil Almqvist


Foto Aron Flam av: Frankie Fouganthin

Andra nyheter

 • Sverige 22 Jun 2021

  Vi är IP Stars!

  Läs mer

 • Sverige 02 Jun 2021

  IVA:s 100-lista: Forskning för hållbar krisbe...

  Läs mer

 • Alicante 24 May 2021

  Våra kollegor i Alicante hälsar!

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi

 • Jordglob

  Stockholm

  Huvudkontor

  Groth & Co KB
  Box 6107
  SE-102 32 STOCKHOLM

  Besöksadress:
  Birger Jarlsgatan 57 B, 113 56 Stockholm
  SVERIGE
  Telefon: +46 8 729 91 00
  E-post: info@groth.eu
  Fax: +46 8 31 67 67

  Visa på karta

 • Jordglob

  Alicante

  Groth & Co KB
  Avda. De Aguilera 19-1 B
  ES-03007 ALICANTE
  SPANIEN
  Telefon: +34 96 592 04 55
  E-post: info@groth.eu
  Fax: +34 96 592 05 03

  Visa på karta

 • Jordglob

  München

  Groth GmbH
  Rosenkavalierplatz 4
  DE-81925 MÜNCHEN
  TYSKLAND
  Telefon: +49 89 982 952 63
  E-post: info@groth.eu
  Fax: +49 89 982 952 65

  Visa på karta

 • Jordglob

  Shanghai

  Groth & Co KB
  378 WuKang Road, Office 303
  200031 SHANGHAI
  KINA
  Telefon: +86 1361 180 4064
  E-post: info@groth.eu

  Visa på karta