Stockholm 17 Dec 2013

Nobelpriset i Sverige tack vare droskan

Det är tack vare den nu återfunna droskan att Nobelpriset delas ut i Sverige. Den spelade en avgörande roll i de rättsliga förhandlingar som ägde rum i konflikten mellan Sverige och Frankrike om var Nobels testamente skulle lagföras. Rättsliga instanser slog fast att där hans ekipage och hästar finns är hans hemland. Detta beslut gjorde att Nobels arv kom att hamna i Sverige. Groth & Co har sponsrat utställningen av Alfred Nobels droska.

Droskan, som tillverkades av Alfred Nobels bror Ludvig vid hans fabrik i S:t Peterburg, har initialerna AN. Den är dessutom försedd med elektrisk belysning som uppfanns av Thomas Alva Edison 1879, alltså endast några år före vagnen byggdes 1882, och den fungerar fortfarande. Droskan visades under pompa och ståt för årets Nobelpristagare i Medicin. Nobels droska kan ses i foajén på Karolinska Institutets Aula Medica, Nobelvägen 6, Stockholm, fram till 20 december.

Droskan återfanns mer eller mindre av en slump tillsammans med andra droskor från samma epok. Den historiskt så betydelsefulla droskan hade då varit försvunnen under närmare 100 år.  Både Alfred Nobel och Thomas A. Edison var ett par av Groth & Co:s första kunder. ”Fantastiskt roligt att få vara med och visa upp denna legendariska klenod. I Alfred Nobels droska förenas vår historia. Men framför allt mycket roligt att denna droska ju är orsaken till att vi har Nobelpriset i Sverige” säger Gunnar Sundkvist, VD för Groth & Co.

Svenska Dagbladet skrev en längre artikel om droskan och utställningen som ni kan läsa här, 17 december 2013

Eller läs Svenska Dagbladets artikel som pdf här

 

Droskan_450xFotograf: Ulf Sirborn

Nobel_Medicine_KI_450x

På bilden ovan ses från vänster 2013 års tre Nobelpristagare i Medicin; James E. Rothman, Thomas C. Südhof och Randy W. Schekman samt Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten.
Fotograf: Professor Björn Meister

2013-12-06 Nobelvagnsmingel i Aula Medicum

Gunnar Sundkvist, VD på Groth & Co. Fotograf: Professor Björn Meister

Droska_Groth_Co

Informationstavla om Groth & Co samt fullmakt från Alfred Nobel till Groth & Co.
Fotograf: Professor Björn Meister

2013-12-06 Nobelvagnsmingel i Aula MedicumFotograf: Ulf Sirborn

Droska_AN_450x

Alfred Nobels initialer på droskan. Fotograf: Professor Björn Meister

 

 

Andra nyheter

 • Sverige 23 Jun 2022

  Framgång för ATG om Trav & Galopp

  Läs mer

 • Sverige 16 Jun 2022

  Trademark Prosecution Firm of the Year i Sverig...

  Läs mer

 • Worldwide 09 Jun 2022

  Camilla Hamrin igen en av ”Top 250 Women in I...

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi