Sverige 30 Aug 2017

Patentintrång utreds som brottmål

UPPDATERING 2020-09-03: Dom har fallit i målet – läs nyheten här>

Åklagare har inlett en förundersökning gällande patentintrång kring den populära appen Mobilt BankID. Ett privatägt företag har lämnat in polisanmälan gällande ”uppsåtligt patentintrång” mot det bankägda företaget Finansiell ID-teknik (BID). RealTid rapporterar nu att en förundersökning är inledd. Påföljden kan bli böter eller fängelse upp till två år för personer inom ledningen hos BID.

Det svenska företaget Accumulate har haft en dispyt sedan 2010 med företaget Finansiell ID-teknik (BID) som ägs av sju svenska banker. Accumulate har utvecklat patentskyddad teknik för mobila säkerhetslösningar, som man hävdar att Finansiell ID-teknik har använt sig av i sin populära mobilapplikation Mobilt BankID. Accumulate menar att BID runt 2010 fick se Accumulates teknik och därefter tog den och applicerade i sin egen utveckling. 2016 lämnade Accumulate in en polisanmälan angående patentintrång mot BID. RealTid rapporterar att en förundersökning inleddes i november 2016 och att BID:s vd och styrelseledamöter riskerar fängelsestraff vid en fällande dom. 

Om förundersökningen leder till att allmänt åtal väcks blir det första gången som patentlagens straffrättsliga del tillämpas och en brottmålsrättegång inleds. Bara att åklagaren bekräftar att en förundersökning är inledd är unikt. Normalt sätt avgörs patentintrång i Sverige som tvistemål som grundar sig på en civilrättslig stämningsansökan. Allmänt åtal har hittills aldrig väckts i patentmål sedan patentlagen trädde i kraft 1967.

BID hävdar att Mobilt BankID är utvecklat med egen teknik och att man inte har ingått patentintrång. Enligt Svenska Dagbladet tillbakavisar man den pågående förundersökningen och en representant säger att ”Vd i Finansiell ID-Teknik, Johan Eriksson, är inte delgiven någon brottsmisstanke och är heller inte kallad till förhör”.

Mobilt BankID har använts av över 7 miljoner svenskar.

Andra nyheter

 • Sverige 23 Jun 2022

  Framgång för ATG om Trav & Galopp

  Läs mer

 • Sverige 16 Jun 2022

  Trademark Prosecution Firm of the Year i Sverig...

  Läs mer

 • Worldwide 09 Jun 2022

  Camilla Hamrin igen en av ”Top 250 Women in I...

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi