Worldwide 14 Sep 2020

Sverige står stadigt i topp som ett av världsledande innovationsländer

Vi vet sedan tidigare att Sverige har mycket hög innovationsförmåga och ligger i framkant även i år. För andra året i rad kammar Sverige hem en stolt andraplats när FN-organet WIPO (World Intellectual Property Organization) presenterar sin årliga mätning ”Global Innovation Index”. Här mäter man 131 länders förmåga att skapa en bra utvecklingsmiljö för innovation.

Världen står idag inför stora utmaningar där man kämpar för att klara de ekonomiska och sociala konsekvenserna av coronaviruset COVID-19. Nu mer än någonsin är innovation – främst för att finna behandlingar och ett vaccin – mänsklighetens bästa hopp att övervinna den humanitära såväl som den ekonomiska svackan. Denna pandemi är en påminnelse om att hälsorelaterad forskning och utveckling inte är en lyx utan en nödvändighet. En bieffekt av den aktuella krisen har varit att stimulera intresset för innovativa lösningar inom hälsa naturligtvis, men också för områden som distansarbete och distansutbildning, e-handel och mobilitetslösningar, vilket i sin tur ger positiva följder som främjar bland annat minskning eller vändning av långsiktiga klimatförändringar.

De tre länderna i topp är fortfarande Schweiz, Sverige och USA tätt följt av Storbritannien som gått om Nederländerna. Förutom de länder vi brukar återse i 10-i-topplistan har ett nytt land placerat sig på tiondeplatsen, Sydkorea. Vid en tidpunkt där vi ser en ökning av unilateralism och nationalism är det viktigt att komma ihåg att i de ekonomier som flyttat upp i leden som Vietnam, Indien och Filippinerna har man kunnat se hur de dragit nytta av sin integration i globala värdekedjor och innovationsnätverk. Hela 10-listan finner du nedan, med respektive lands placering från 2019 inom parentes.

Världens 10 mest innovativa länder 2020:

1  Schweiz (1)
2  Sverige (2)
3  USA (3)
4  Storbritannien (5)
5  Nederländerna (4)
6  Danmark (7)
7  Finland (6)
8  Singapore (8)
9  Tyskland (9)
10 Sydkorea (11)

 

Andra nyheter

 • Sverige 14 Sep 2022

  Med fondpengar – skydda dina IP-rättigheter

  Läs mer

 • Sverige 24 Aug 2022

  Välkommen Cao – vår nya European Patent...

  Läs mer

 • Sverige 07 Jul 2022

  Välkommen Christina!

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi