Worldwide 31 Mar 2020

Varning för bluffakturor – särskilt i coronatider!

Oseriösa aktörer fortsätter att skicka fakturor/erbjudanden där man uppmanas att registrera eller förnya sitt varumärke internationellt. Erbjudanden om förnyelse av patent förekommer också. Breven ger sken av att vara officiella och man uppmanas att betala stora belopp. Dessa register är inte officiella och har ingen laglig verkan. Vi ser tyvärr en viss ökning av utskick från dessa aktörer under pågående coronakris, så det finns anledning att vara extra uppmärksam just nu.

Bland annat har vi sett avier om att betala registreringsavgift med den europeiska varumärkesmyndigheten EUIPO (med kontor i Spanien) som avsändare. Man kan vara uppmärksam på till exempel angett IBAN-nummer som innehåller ett lands förkortning, i regel något annat land än Spanien. EUIPO skickar aldrig fakturor eller brev om uppmaning till direktbetalning. Om du får en faktura som ser ut att komma från en officiell myndighet – så betala inte – utan kontrollera avsändaren först!

Groth & Co:s webbplats har vi listat namn på oseriösa aktörer. Denna lista uppdateras kontinuerligt när vi får vetskap om bluffakturor. Även på EUIPO:s och WIPO:s webbplatser publiceras exempel på sådana bluffakturor. Likaså Svensk Handel publicerar en varningslista över svenska aktörer.

Var uppmärksam och kontakta alltid ditt ombud om du är tveksam eller undrar över något.

Andra nyheter

 • Stockholm 05 Oct 2021

  UNICEF väljer Stockholm för sitt innovationsk...

  Läs mer

 • Förenade Arabemiraten 30 Sep 2021

  Förenade Arabemiraten ansluter sig till Madrid...

  Läs mer

 • Worldwide 28 Sep 2021

  Sverige – fortsatt i topp!

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi