Worldwide 06 Apr 2017

Varumärkestvister under de nya toppdomänerna

De nya generiska toppdomänerna (t ex .CAMERA eller .CARS) ställer nya krav på varumärkesinnehavare. De nya toppdomänerna gör internet större och ökar möjligheten till att registrera nya domännamn. Men tyvärr skapar det också nya möjligheter för domännamnspirater och cybersquatting (registrering av domännamn som liknar någon annans varumärke för egen vinning).

FN-organet WIPO har släppt statistik som visar på en ökning av antalet registrerade domännamn där man använder andras varumärken. Men för dig som varumärkesinnehavare finns det bra och enkla verktyg att använda dig av för att skydda ditt varumärke, bl.a. tvistlösningsorganet Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP) hos WIPO samt Trademark Clearinghouse (TMCH) och domännamnsbevakning.

Förra året lämnade olika varumärkesinnehavare in 3.036 UDRP-klagomål, varav Sverige stod för 93 ärenden. Bland de innehavare som lämnat in flest klagomål fanns Electrolux, Hugo Boss, Lego och Michelin. De toppdomänerna med flest inlämnade klagomål var .XYZ, .TOP och .CLUB.

Här kan du läsa mer om vårt erbjudande kring domännamn och toppdomäner >>

Andra nyheter

 • Sverige 23 Jun 2022

  Framgång för ATG om Trav & Galopp

  Läs mer

 • Sverige 16 Jun 2022

  Trademark Prosecution Firm of the Year i Sverig...

  Läs mer

 • Worldwide 09 Jun 2022

  Camilla Hamrin igen en av ”Top 250 Women in I...

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi