Sverige 10 Jan 2019

Vi hjälpte Hobbit vinna mot Hoobit

The Saul Zaentz Company är ett amerikanskt produktionsbolag som äger rättigheter kring J. R. R. Tolkiens två mest kända verk: Sagan om ringen och Hobbit. På uppdrag av SZC har vi på Groth & Co framgångsrikt invänt mot en svensk varumärkesregistrering för Hoobit. PRV gjorde bedömningen att märkena är förväxlingsbara och därmed upphävdes registreringen för Hoobit.

Det svenska varumärket Hoobit registrerades av ett företag i Gävle för att användas för fiskedrag, fiskeprodukter och sportutrustning. Namnet påstås komma från att fiskedraget ska användas för att fiska en havsfisk tillhörande familjen makrillfiskar som heter wahoo.

SZC har en rad registreringar kring Hobbit, bland annat EU-varumärkena The Hobbit och Hobbit. Båda dessa är registrerade i klass 28 och The Hobbit är registrerat för just sportutrustning och fiskeprodukter. Dessa produkter kan verka avlägsna men en stor del av intäkterna inom nöjesindustrin kommer från licenstillverkning och merchandising, så även för Hobbit. I ett invändningsärende hos svenska PRV argumenterade vi för att det godkända varumärket Hoobit skulle upphävas på grund av förväxlingsrisk. Ett parallellt ärende pågår även i USA där samma svenska företag har fått samma varumärke godkänt.

Trots att Hobbit är välkänt och mycket bevismaterial presenterades, valde PRV göra en vanlig förväxlingsbedömning i ärendet. Slutsatsen blev att det finns risk till förväxling då båda märkena omfattade i stora delar identiska produkter samt att märkena är visuellt och fonetiskt lika. PRV: slutsats var att motparten heller inte kunde styrka att ”hoo” är en känd förkortning av wahoo. Därmed gick vi och SZC vinnande ur ärendet och den svenska varumärkesregistreringen för Hoobit har hävts.

Motparten har möjlighet att överklaga beslutet.

Andra nyheter

 • Sverige 14 Sep 2022

  Med fondpengar – skydda dina IP-rättigheter

  Läs mer

 • Sverige 24 Aug 2022

  Välkommen Cao – vår nya European Patent...

  Läs mer

 • Sverige 07 Jul 2022

  Välkommen Christina!

  Läs mer

Kontakta oss

Världen & Vi