(Publ. 22 OKT 2019) Dr Akira Yoshino, en av årets tre* Nobelpristagare i kemi, är en japansk kemist född år 1948 i Suita beläget i norra Osaka. Han är en av skaparna bakom uppfinnandet av det första säkra, reproducerbara och moderna litiumjonbatteriet. Idag används hans uppfinning i den bredaste bemärkelsen världen över i mobiltelefoner, bärbara datorer och elbilar.
Yoshino lämnade in en patentansökan redan år 1983 för litiumbatteriet och står idag namngiven som uppfinnare av 56 japanska och 6 europeiska patent, vilka förstås utgjort ett säkert och tryggt IP-skydd för hans innovationer. Företaget Dr Yoshino arbetat för sedan 1970-talet, Asahi Kasei, hade fram till 2016 17% av den totala globala marknadsandelen av litiumjonbatteri-separatorer. 2017 uppskattades batterimarknadens värde till €26,5 miljarder och framåt år 2025 beräknas man ha nått över €80 miljarder. Akira Yoshino vann tidigare i år också the European Inventor Award. EIA tilldelas av EPO (the European Patent Office) årligen i syfte att ge uppfinnare det erkännande de förtjänar.
Yoshino prisas för sitt arbete med det moderna litiumbatteriet. Men många hade försökt med detta före honom. Bland annat amerikanen Wilson Greatbatch som 1972 anpassade det då befintliga litiumbatteriet för att kunna användas i dåtidens pacemaker. Greatbatch innovation gav pacemakern den tillförlitlighet och den långa livstid som behövdes för att det skulle bli standard för hjärtvård. Med det nya batteriet kunde de flesta patienter förvänta sig att ha endast en pacemaker under sin livstid. Under 1970-talet lämnade Groth & Co in ett trettiotal patent i Sverige för Greatbatch och hans företag. Merparten av dessa har direkt koppling till litiumbatteriet och pacemakern. Mer om detta kan du läsa i vårt digitala museum.
*De tre Nobelpristagarna i kemi är John B Goodenough, M Stanley Whittingham och Akira Yoshino. Samtliga tilldelas kemipriset 2019 för utvecklingen av litiumjonbatteriet.
Photo: European Patent Office