(Publ. 28 NOV 2017) En patenttvist som avser den så kallade gensaxen CRISPR/Cas9 pågår i USA och Europa och handlar om vilka som ska få använda tekniken. Striden riskerar att bromsa utvecklingen av mediciner och bli dyr för företag enligt SVT Vetenskap.
Ett forskarlag i USA lett av Feng Zhang vid Broad Institute/MIT har fått patent på denna banbrytande teknik för användning i eukaryota celler, men detta beslut har överklagats av forskarna Doudna och Charpentier vid UC Berkeley som var först med att söka patent på den generella tekniken. Doudna och Charpentier har nyligen beviljats patent i Europa som omfattar all användning av tekniken i bakterier, växter och djur såväl som människor, men invändningar har redan kommit in mot beviljandet. Patentstriden kan komma att bli lång och bitter. Enligt en artikel i tidskriften Science riskerar tvisten att hämma nya innovationer inom teknikområdet.
Tekniken har en bred potential att bli en stor kommersiell och ekonomisk framgång och kan få betydelse för utvecklingen av bl.a. nya behandlingar mot genetiska sjukdomar. Risken finns att, med överlappande patent i både USA och Europa, blir de som vill använda tekniken tvungna att betala licens till båda parterna.
I SVT:s artikel uttalar sig vår patentkonsult Joanna Applequist om företags möjlighet att nyttja tekniken ur ett patentperspektiv. Du kan läsa SVT:s artikel i sin helt, inklusive Joannas uttalande, här.
– o –
Denna spjutspetsteknik, s.k. CRIPSR/Cas9, innebär att man kan skapa ett avbrott i DNA-strängen på en önskad plats, t.ex. för att stänga av uttrycket av en gen. En målsökande RNA-molekyl designas för att känna igen ett önskat ställe i arvsmassan, RNA-molekylen guidar enzymet Cas9 till detta ställe och Cas9 klipper itu DNA-strängen precis där.